Druhé podezření veterináři teprve zkoumají, ale podle nich lidem nákaza od drůbeže či vajec nehrozí. Veterináři odmítli sdělit, kde přesně se nákaza vyskytla. Dva pozitivní případy salmonely zjistili při podrobných kontrolách drůbežáren, které probíhají od ledna. „V pravidelných intervalech nyní vyšetřujeme vzorky trusu a krmiv. Při pozitivním nálezu se odebírají vzorky přímo z chované drůbeže,“ sdělil Jiří Zubal z olomoucké Krajské veterinární správy. „Podrobné testy už v jednom případě nákazu drůbeže vyloučily, konečné výsledky druhého případu zatím nemáme k dispozici,“ dodal Zubal.


Pokud by se potvrdily nebezpečné bakterie přímo u chované drůbeže, následovala by neobyčejně přísná veterinární opatření. „Pro zmíněného producenta konzumních vajec by to znamenalo zákaz dodávek do obchodní sítě a v konečném důsledku i utracení zvířat. V minulosti jsme takový případ v Olomouckém kraji ještě nezaznamenali, letošní dva nálezy jsou výjimkou. Nejvíc chovů nakažených salmonelou je v Jihomoravském kraji,“ uvedl veterinář Zubal. Tuzemské chovy drůbeže procházejí od počátku roku takzvaným ozdravovacím programem. Jeho součástí je vakcinace slepic–nosnic, sledování přítomnosti salmonel v chovech a zajištění nezávadného krmiva.

Poměrně teplé letošní počasí se zřejmě podepsalo na tom, že nákaza salmonely postihuje více lidí než loni. Za první čtyři měsíce onemocnělo salmonelózou zhruba o čtvrtinu víc lidí než loni za toto období. „Loni jsme v bývalém olomouckém okrese měli nahlášených 77 případů, letos je jich už 92. Naštěstí se nejedná o epidemii, ale o ojedinělý výskyt,“ uvedla olomoucká epidemioložka Maria Stránská. Lidé by si podle ní měli dávat pozor především na nedostatečně tepelně upravená vejce, drůbeží maso a cukrářské výrobky.

„Vajíčka je potřeba vařit alespoň dvanáct minut. Kuřecí maso by se po přípravě nemělo skladovat při pokojové teplotě,“ doporučuje Stránská. „Důležité je také nepoužívat stejný nůž a prkénko na přípravu syrového masa a zeleniny, která se tepelně neupravuje.“