První z tras povede z Velké Kraše do Černé Vody. Bude sloužit pro návrat ze stávajícího trailu kolem Černého potoka.

Je dlouhá asi tři a půl kilometru a tvoří ji kombinace terénní stezky a klasické cesty.

Vybudování trasy zaplatily Lesy České republiky, po nichž dostala také jméno.

„Máme radost, že se nám záměr podařilo úspěšně dokončit. Podporu sportovních aktivit považujeme na přirozenou a potřebnou," sdělil generální ředitel podniku Daniel Szórád.

Nedaleko Vidnavy vznikl samostatný tříkilometrový Vidnavský okruh. Milovníky jízdy na terénních kolech zavede do lesů nad osadou Štachlovice.

„Vzhledem k tomu, že k nám Rychlebské stezky lákají nové návštěvníky, podporuje vznik nových tras také naše město," uvedla starostka Vidnavy Eva Pavličíková.

Celodenní rodinný okruh do Vidnavy

Rychlebské stezky. Ilustrační fotoCyklisté nyní budou moci ráno vyjet z Černé Vody po trailu okolo Černého potoka.

Pak projedou Vidnavský okruh, ve Vidnavě se zastaví na občerstvení a zpátky pojedou po nové návratové trase vybudované Lesy.

„Celá trasa bude měřit zhruba pětadvacet kilometrů, pro rodiny s dětmi to bude celodenní program," řekl jednatel Rychlebských stezek Pavel Horník.

Poslední nově otevřenou tratí bude stoupající trasa směrem k trailu doktora Wiesnera. Nahradí rozbitou lesní cestu.

Otevření trailu Lesů České republiky se uskuteční v Černé Vodě v lokalitě Na Špici v 11 hodin. Ve 13 hodin začíná akce města Vidnavy na tamním fotbalovém hřišti.

Návštěvníků každý rok přibývá

Rychlebské stezky začaly vznikat před pěti lety. Jedná se o ucelenou síť stezek speciálně upravených pro zábavnou jízdu na horském kole v těsném kontaktu s přírodou.

Terénních stezek do současnosti v okolí Černé Vody vzniklo kolem čtyřiceti kilometrů. Aby je cyklista všechny projel, musí celkově najet pětasedmdesát kilometrů.

Návštěvníků Rychlebských stezek každoročně přibývá, oproti loňsku jich je letos více zhruba o pětinu.