Doby, kdy lidé do sběren vozily desítky kilogramů angreštu, rybízu či třešní jsou zřejmě pryč. Ve velkém se už zahrádkáři a sadaři zbavují jen padaných jablek a hrušek.

Letošní sezona výkupen ovoce začala později než v předcházejících letech. Obvykle se totiž začínalo květem černého bezu.

„Ten už jsme letos nevykupovali vůbec, od zahraničních dodavatelů jsme za něj dostávali zaplaceny stále menší částky. Tím, jak pořád posiluje koruna a zároveň klesá hodnota eura se už nevyplatí květ černého bezu vykupovat. Sezonu jsme začali nezralým angreštem. Za kilo jsme dodavatelům platili deset korun. Množství vykoupeného angreštu se však postupně snižuje, lidé už ho zřejmě nepěstují tolik. Nevykupovali jsme ani třešně, protože se jich letos urodilo velmi málo,“ sdělil Radek Tichý, obchodní ředitel společnosti Drago Kokory, která na Hané provozuje síť více než padesáti sběren a výkupen ovoce.

Potvrdil to také provozovatel výkupny ve Lhotské ulici ve Šternberku Eduard Vaculík. „Zahrádkáři nám angreštu vozí rok od roku méně. Je to hlavně tím, že stromky trpí na tzv. americké padlí. Aby se vůbec něco urodilo, musejí se až třikrát do roka ošetřit chemickým postřikem. Leze to do peněz a stejně padlí často stromky zdecimuje. Mnoho zahrádkářů po několika špatných letech prostě s pěstováním angreštu skončilo nebo mají jen pár stromků pro vlastní potřebu,“ míní Vaculík.

Od soboty by hanácké sběrny ovoce měly začít vykupovat také rybíz.

„Budeme přijímat černý, červený i bílý. Cenu vyhlásíme až při zahájení výkupu. Celoročně odebíráme vyloupané vlašské ořechy, za kilogram platíme 100 korun. V létě budeme od lidí vykupovat také padaná jablka, hrušky a jeřabiny, ceny se však většinou dozvíme až těsně před zahájením výkupu,“ dodal Tichý.