Jedno z největších rybářství, v Uničově-Nové Dědině, proto odložilo 80 procent výlovů menších stojatých vod s násadou.
„Pořád bojujeme s vodou. Vzhledem k jejímu nedostatku by hrozilo, že bychom při samotném výlovu – manipulací bez dostatku vody – rybu zabili," uvedl Zdeněk Horák z Rybářství v Uničově-Nové Dědině.
Menší rybníky tak zůstanou na plné vodě do jara.
„Doufám, že v zimě nějaké srážky spadnou a budeme moci rybu vylovit a dostat do hlavních rybníků s tržní rybou," sdělil Zdeněk Horák.
Tím však rybáři riskují větší tlak predátorů na obsádku vzdálenou desítky kilometrů od střediska.
„Kdyby byl dostatek vody, mohli jsme je mít na očích a tlak predátorů během chladnějších měsíců lépe odrážet," vysvětloval.
Vypadalo to na tragédii
Během extrémního sucha a tropických teplot se rybáři obávali velkých dopadů na tržní rybu, která poputuje na vánoční trh.
Předpovídali, že vlivem počasí nebudou tříletí kapříci přibývat na váze a v kádích se na vyzdobených náměstích objeví sotva dvoukiloví šupináči. Zaznamenali také úhyny.
„Vypadalo to na tragédii, ale situace se zlepšila. Ryby malé nebudou. Provedli jsme kontrolní odlovy a jsme na 2,5 kilogramech, což je příjemné," uvedl Zdeněk Horák.
„Pokud jde o množství, to je těžké odhadovat. Nějaké úhyny byly, ale moudřejší budeme až po samotném výlovu," dodal.
Výlov v Tovačově bude
Nejnavštěvovanější výlovy začínají v Olomouckém kraji příští týden, na kdy naplánovali tovačovští rybáři tradiční slavnostní výlov Hradeckého rybníka.
Týden nato se uskuteční třídenní výlov Šumvaldského rybníka.
Na slavnostních výlovech spojených s pouťovými atrakcemi a stánkaři si návštěvníci pochutnají na rybích specialitách a zakoupit si mohou živé kapry, štiky, amury, sumce či pstruhy.