Radnice se domluvila se soukromým vlastníkem a zanedbaný objekt v historickém parku od něj chce za téměř dva miliony z veřejných prostředků odkoupit.

Co s ním má v plánu? Na vlastní náklady ho zbourá.

Už před třemi lety chtělo vedení města, aby z parku nevyužívaný pavilon zmizel. Byl nebezpečný a ani statiku neměl v nejlepším stavu. Od té doby se změnilo jediné. Objekt je v ještě ubožejším stavu než předtím.

„Procházím tudy s dětmi denně a bojím se o ně. Stavba vypadá nebezpečně. Jsou v ní střepy a odpadky. Narazili jsme tu i na bezdomovce. Mělo by se s tím něco dělat,“ podotkla pětatřicetiletá Iva Bednaříková z Olomouce.

Ruina pavilonu v olomouckých Bezručových sadech

Cena: 1,8 milionu

Kolem nebezpečného objektu prochází denně nejen veřejnost, ale také děti z mateřské školky. Město navíc letos nedaleko chystá stavbu zcela nového dětského hřiště.

„Víme, v jakém stavu pavilon je. Proto jsme museli začít situaci řešit,“ popsal náměstek primátora Martin Major.

Léta nechtěla radnice přistoupit na to, že by objekt od soukromého majitele odkoupila. Nyní se však na tomto řešení s vlastníkem pavilonu dohodla.

„Po několika jednáních jsme se domluvili. Odkoupíme objekt za 1,8 milionu korun. Transakci musí ještě schválit zastupitelstvo města,“ vysvětlil Major.

Ruina pavilonu v olomouckých Bezručových sadech

O nové stavbě či rekonstrukci se neuvažuje

Po koupi nechá město budovu strhnout. Podle náměstka se jedná o jediné řešení.

„Je pro nás lepší zaplatit za objekt peníze a pak ho zbourat než čekat, až někomu ublíží. Na místě neplánujeme stavět žádný další objekt. Vytvoříme zde odpočinkovou zónu pro veřejnost. Bude tam tedy nějaká parková úprava,“ přiblížil Major.

V lokalitě nová budova ani vyrůst nemůže. Brání tomu pravidla městské památkové rezervace, na jejímž okraji se nebezpečná stavba nachází. Radní neuvažují ani o její rekonstrukci.

„Jelikož byla zkolaudována jako dočasná stavba, ze zákona se nesmí změnit její účel, což byl prodej koupelnové techniky. To určitě v objektu dělat nechceme. Proto pavilon zbouráme,“ doplnil náměstek Major k záměrům radnice.

Mělo tam být rodinné centrum

Výsledek několikaletých jednání se tak bude dost lišit od toho, co si v lokalitě přál majitel objektu Marek Nešpor.

Když jej totiž od zahraničního investora před lety za necelé dva miliony kupoval, chtěl zde vybudovat rodinné centrum.

Jakoukoli proměnu však zakázalo ministerstvo kultury právě kvůli pravidlům městské památkové rezervace.

„V budově jsem tak nemohl podnikat, navíc jsem se ještě soudil s bývalým majitelem o podobu kupní smlouvy. Objekt tak postupně chátral. Několikrát jsem ho nechal uklidit a zasklít, ale vždy ho bezdomovci či vandalové znovu poničili. Rezignoval jsem. Teď jsem rád, že jsem se s městem konečně dohodl na řešení patové situace,“ podotkl Marek Nešpor.

Doplnil, že jej mrzí, jak pavilon dopadne.

„Představoval jsem si to jinak. Mělo to být příjemné relaxační místo. Nakonec jsem však nemohl s pavilonem dělat vůbec nic,“ dodal podnikatel.

Zda radnice zchátralou stavbu za veřejné peníze opravdu odkoupí, rozhodne až zastupitelstvo města. Podle odhadů by mělo transakci projednat na červnovém zasedání.