Ústenkou si budou muset zakrýt dýchací cesty také děti ve škole, když opustí svoji třídu a zamíří do společných prostor. Aby žáci měli roušky k dispozici, musejí zajistit rodiče, ne škola, i když železné zásoby pro zapomnětlivce učitelé mít budou. Kdo potřebuje doplnit zásoby ústenek, toho prodejci v regionu ujišťují, že na skladě jsou. Jen cena se různí.

U internetových prodejců jsou jednorázové k dostání zhruba od 8 korun, v kamenných obchodech je cena vyšší.

„Je zvýšená poptávka, roušky řeší každý druhý zákazník. V nabídce je standardně máme a zatím jich je dostatek. Ale očekáváme, že s koncem prázdnin to propukne a zásoby se budou tenčit, přestože řada lidí má doma našito a jen sáhne do zásob látkových roušek,“ reagovala Jitka Vlastníková z prodejny zdravotnických potřeb na olomoucké třídě Svobody.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Covid na Olomoucku? Zanedbatelné riziko nákazy

Cena před koronou: 3 Kč za kus

Zatímco před Covidem-19 se cena jednorázové roušky pohybovala kolem tří korun, v dubnu, květnu vylétla na 25 až 30 korun.

„Nyní jsme na šestnácti korunách. Předpokládáme, že výpadek ani při očekávané zvýšené poptávce již nebude, firem, které se rouškami začaly zabývat, je podstatně více než bylo na jaře. Otázka, jak to bude s cenou,“ uvedla.

Nejjednodušší zábrana před šířením respiračních virů je nyní běžně dostupná také v lékárnách.

„Roušky máme. Pět kusů za stovku,“ sdělila zákazníkům pracovnice lékárny v olomouckém hypermarketu Globus.

V některých drogeriích jsou běžně k dostání i pestrobarevné látkové roušky, cena se pohybuje kolem 70 korun.

Ilustrační foto
V hořícím bytě v Hejčíně uvízl obyvatel, ven ho dostali rychlí policisté

Školy: roušky mimo třídy

Na roušky by měli myslet hlavně rodiče školáků, aby jimi vybavili potomky. Od 1. září bude zahájen standardní provoz škol. Žáci a studenti nebudou muset dokládat potvrzení o bezinfekčnosti a počet osob ve třídách nebude omezen.

Jak informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ve třídách nebude povinná rouška i z toho důvodu, že jde o homogenní skupiny.

„Budou povinné ve společných prostorách, na chodbách nebo ve frontách na výdej jídla v jídelnách. Při konzumaci logicky nikoliv,“ uvedl Vojtěch.

Roušky ve školách mají připraveny, zásoby doplnily, avšak primárně nejsou určeny pro každodenní zásobení žáků.

„Žáci mají chodit v rouškách mimo třídu a předpokládáme, že z jara mají všichni doma našito,“ reagoval Svatopluk Vlk, ředitel ZŠ Haškova Uničov.

„V případě, kdyby žák zapomněl, máme nějakou zásobu, ale nebude se to stávat pravidlem. Náklady školy v souvislosti s protiepidemickými opatřeními jsou vysoké, natož abychom za rodiče obstarávali roušky pro žáky,“ dodal.

Místo pro nový Kaufland na Tabulovém vrchu v Olomouci
Nový Kaufland v Olomouci už má povolení. Bude mít tři patra

Školy v úterý měly obdržet manuály pro fungování v následujícím školním roce. Obsahuje jak hygienickou, tak pedagogickou část.

„Zatím jsme jej neobdrželi, ale opatření již připravujeme, nelze čekat. Vytvořili jsme plán, aby se nám nemíchaly ročníky mezi sebou, budeme vytvářet větší skupiny, které budeme od sebe oddělovat,“ popisoval v úterý před polednem Deníku ředitel uničovské základní školy, kde se s covidem již setkali.

Z nemoci se zde v červnu léčil jeden z učitelů a žáci deváté třídy kvůli tomu skončili v karanténě. Testy měli negativní.