VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rostou! Mrkněte se na pár postřehů a rad od zkušeného mykologa

Olomoucký kraj - Dešťové přeháňky v posledních dnech a také chladnější počasí lákají houbaře k tomu, aby vyrazili do lesa na sběr. Jak houby správně sbírat a čeho se naopak vyvarovat? To vysvětlil v rozhovoru pro váš regionální Deník mykolog Jiří Polčák.

14.8.2014
SDÍLEJ:

Několik košíků hub si za necelé dvě hodiny odnesli z lesů mezi Protivanovem a Boskovicemi houbaři z OlomouceFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Přeje letošní rok houbám?

Údolí od údolíčka se situace mění. Někde rostou houby hojně, jinde zase není žádná. Nejhorší je to v Olomouckém kraji kolem Přerova a Lipníku nad Bečvou. Můžou za to sucha, která doteď byla po většinu léta. I když sem tam zabouřilo a sprchlo, houby moc vyrůst nestihly.

V posledních dnech nám ale pěkně prší…Známý přerovský mykolog Jiří Polčák

To ano, ale neplatí, že houba vyleze ihned po dešti. Aby vyrazily z lesní půdy, musí být deštivo delší dobu. Houba potřebuje tak osm až deset dní pobýt na dešti a až poté plodnice vyroste. Nejprve se musí vytvořit mycelium, podhoubí. Lidé tedy dělají tu chybu, že ihned po dešti vyjdou do lesa a čekají plné košíky. Nejen že se vrátí pak s prázdnou, ale pošlapou při brouzdání mezi stromy podhoubí skrytá v zemi.

Jak jsou na tom Češi, co se týče sběru hub?

U nás to funguje tak, že když se rozkřikne zpráva o houbové nadílce, vyrazí do lesů úplně všichni. Bohužel většina lidí houbaření vůbec nerozumí. Pak houbám škodí nejen tehdy, když ještě nevyrostly, ale i při jejich sběru svou neznalostí. S vidinou večeře často utrhnou vše, co vidí, včetně chráněných i jedovatých druhů. V Česku převažují nad opravdovými houbaři spíše neznalí sběrači a konzumenti. Navíc často s sebou berou své čtyřnohé miláčky, kteří volně pobíhají mezi stromy, bez náhubku, a obtěžují tak nejen další houbaře, ale i lesní zvěř.

Jak by se měl člověk správně chovat jako zodpovědný houbař?

Asi nejdůležitější je nepoužívat vůbec nožík na řezání hub. Dělá to sice skoro každý, ale je to chyba. Správně se má plodnice ze země vykroutit a nůž použít až při čištění. Po vykroucení je třeba podhoubí v zemi zakrýt vrstvou hlíny. Tím se zabrání vysychání v době sucha nebo uhnití při dešti. Navíc, když se houba uřeže v polovině třeně, lidově nohy, je problém s jejím určováním. Většina poznávacích znaků se u vzájemně podobných hub skrývá až ve spodní části. Nejhorší je, když někdo posbírá jen klobouky a potom se snaží před přípravou jídla zpětně zjistit, co to je za druhy.

Jaké houby rostou v těchto dnech nejvíce?

Léto je žeň pro jedovaté houby. Doteď jich v teplém počasí bylo po lesích ohromné množství. Daří se muchomůrce tygrované, zelené, závojence olovové a spoustě druhů vláknic. Hojně se v lesích vyskytují také vzácné teplomilné druhy. S ochlazením a deštěm v těchto dnech ale vládu nad lesem převezmou jedlé konzumní houby, jako jsou hřiby, holubinky, kozáky nebo suchohřiby. Jedlé houby totiž mají raději vlhko a spíše chladněji.

Které jedovaté druhy se snadno pletou s těmi jedlými?

Velmi často si nezkušení houbaři zaměňují bílou pečárku zápašnou s jedlými druhy žampionů. Tento jedovatý druh bývá dokonce nejčastější příčinou lehčích otrav v Česku. Závojenka olovová je zase podobná čirůvce májovce. Čirůvka májovka sice už podle jména roste jen na jaře, ale mnoho lidí si to neuvědomuje, a tak vesele hledají i o prázdninách. To, co najdou, už ale není ona.

Další zrádná dvojice je muchomůrka tygrovaná a muchomůrka růžovka. Rozdíl je vidět často jen v nejspodnější části třeně, která je u růžovky mírně narůžovělá. Prsten má potom jedlá růžovka výrazně rýhovaný, a muchomůrka tygrovaná naopak hladký. Oblíbené pravé hřiby se zase pletou s hořkými hřiby žlučovými a u bedlí je třeba dávat pozor na jedovatou bedlu Bresadolovu rostoucí v zahradách, obvykle na plochách s mulčovací kůrou. Má lehce fialový odstín.

Kde se má člověk naučit rozpoznávat jedovaté a jedlé druhy?

Nejvíce se člověk dozví v mykologických kroužcích, přednáškách nebo přímo od odborníka. Určitě není dobré se spoléhat jen na atlasy. Tam je houba zobrazená pouze z jedné strany a často jen na malé fotografii. Není vidět tvar lupenů pod kloboukem ani zbarvení rourek. V zahraničí se ale běžně vydávají i obsáhlé knihy plné fotek jediného druhu, které jsou velmi podrobné a vyobrazují i detaily. Pozor by si měli lidé dávat na starší české atlasy. Ještě v 60. letech se u některých prokazatelně jedovatých hub uvádělo, že jsou bez problémů stravitelné. Jde třeba o ucháč obecný nebo čechratku podvinutou.

Autor: MICHAL BUREŠ

Autor: Redakce

14.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olomoučtí hokejisté (v červeném) porazili Plzeň 5:0. Branislav Konrád a David Škůrek
22

Plecharéna slavila! Mora se lídrovi pomstila za debakl

Kdo bude zastupovat Olomoucký kraj ve Sněmovně
9 12

Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Fakultka v Šantovce "půjčí" lidem robota, který umí šetrně operovat

Unikátní příležitost stát se na chvíli chirurgem, který operuje pomocí robota, mohou využít zájemci počátkem příštího týdne v olomoucké obchodní galerii Šantovka.

Jak volila velká města v Olomouckém kraji? Na bedně se liší

Zatímco hnutí ANO jednoznačně triumfovalo i ve všech velkých městech Olomouckého kraje, na dalších příčkách už jsou mezi hlavními centry regionu rozdíly.

Olomoucký primátor doskočil až do parlamentu, matadory nechal mimo

Primátor Olomouce Antonín Staněk je jedním ze skokanů letošních voleb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení