Minimální kupní cena byla stanovena na 37 tisíc korun.

Objekt získá ten, kdo nabídne více. Užívání těchto bunkrů má však svá úskalí.

Odbor nakládání s nepotřebným majetkem ve středu zahájil výběrové řízení, v němž se chce stát zbavit například lesního pozemku nedaleko Bečvy v Lipníku nad Bečvou či pozemku pod garáží v Přerově, která má svého majitele, a ten může uplatnit předkupní právo.

Vlak ČD RegioPanter. Ilustrační foto
Třicítka moderních vlaků. Chystá se větší komfort na tratě z Olomouce

V blízkosti tří srubů

Nejatraktivnější položkou v aktuální nabídce bude jistě bunkr „řopík“ ležící u Starého Města pod Králickým Sněžníkem.

„Objekt stálého lehkého opevnění stojí zčásti na vlastním pozemku a zčásti na pozemku ve vlastnictví třetí osoby,“ stojí ovšem v nabídce.

Populární „řopík“, na který má předkupní právo vlastník pozemku, se nachází cca 1,2 kilometru severovýchodně od Starého Města v těsné blízkosti turistické trasy navazující z města na Novou ulici.

Severně ve vzdálenosti 300 až 400 metrů od pevnosti leží sruby „Krajní“, „Lesík“ a „Svah“, všechny objekty jsou součástí Staroměstského pevnostního okruhu.

Na objekt, který je bez inženýrských sítí, byla na základně znaleckého posudku stanovena minimální kupní cena 37 tisíc korun.

Ukázka osvobozovacích bojů z konce II. světové války na fortu v Radíkově
Fort Radíkov vzkříšený nadšenci je na prodej. "Zájem veřejnosti upadl"

Pro velmi zapálené fandy

Bunkry v pohraničí nejčastěji kupují fandové vojenské historie, kteří se je pokoušení opravit do původní podoby. Koupit bunkr od státu není složité, pokud o něj neprojeví zájem vlastník pozemku.

„Zájemce by však měl zvážit majetkoprávní komplikace a zda je jeho vztah k vojenské historii tak velký, že je ochoten absolvovat nespočet úředních a soudních jednání,“ poukázal spoluvlastník fortu v Olomouci-Radíkově Jan Bednář.

I když pěšky se k bunkru nový vlastník dostane, horší to bude s příjezdem autem.

„Vlastník přilehlých pozemků rovněž může zkomplikovat případné úpravy získaného vojenského objektu,“ poznamenal Jan Bednář.

Zájemce si může bunkr u Starého Města po předchozí domluvě s ministerstvem prohlédnout 6. února, na kdy je plánována prohlídka nabízené nemovitosti.

Ze zájemců o koupi, kteří splní stanovené podmínky,bude vybrán vhodný kupec na základě jediného kritéria, a to nejvyšší nabídnuté kupní ceny.

„Výběr vhodného kupce bude proveden i v případě, že se přihlásí pouze jeden zájemce,“ uvedlo ministerstvo na www.onnm.army.cz, kde jsou k dispozici další informace o aktuálním výběrovém řízení.

Bývalý kryt civilní obrany v Bezručových sadech
O bunkr ve Výpadu je velký zájem. Olomouc už má ceník a pravidla na jeho půjčení