Frekventovanou dosud semafory řízenou křižovatku v centru města chce olomoucké hejtmanství přestavit na kruhový objezd během letošního roku.

„Předpokládaný termín realizace je od 1. června do 31. 10. letošního roku,“ sdělil Ivo Heger, mluvčí Krajského úřadu v Olomouci.

Přeměna křižovatky se dostala na seznam s dalšími deseti dopravními projekty, na něž kraj žádá evropskou dotaci. Jak stavba omezí  dopravu v místě a okolí a jak budou vypadat omezení konkrétně, zatím není rozhodnuté.

Nyní je na pořadu dne řada přípravných procesů a také podklady pro získání finanční injekce v podobě zmíněných evropských peněz.

„Předpokládané náklady, které by měl hradit kraj, jsou třicet osm milionů korun, přičemž dotace by mohla činit zhruba třicet dva a půl milionu korun,“ vypočítal Miroslav Kubín, vedoucí odboru investic a evropských programů krajského úřadu.

Podotkl, že se na akci bude částkou čtyřech milionů korun podílet také město.

„Chce současně rekonstruovat kanalizaci v ulici Studentská,“ sdělil Kubín.

Právě vedení olomoucké radnice v jarních měsících před dvěma lety nastínilo, že by se křižovatka ulic Dobrovského a Na Střelnici měla změnit na kruhový objezd, který doplní řada chodníků a cyklostezek.

Raději opravte Náměstí Hrdinů

Podle názorů části veřejnosti je však rondel v uvedeném místě zbytečný.

„Jezdím touto křižovatkou denně dvakrát, ráno před osmou a odpoledne po pul páté, a i když je fronta trochu delší, intervaly jsou v pohodě a vždycky projedu bez větších problémů, ať jedu z jakékoliv strany. Myslím si, že rondel je zbytečný, tak jak většina tady na diskuzi. Jak kdosi tvrdí, raději opravte silnici na Náměstí Hrdinů!!! Kostky jsou ve strašném stavu,“ napsal čtenář po přezdívkou Nerves do diskuze pod článek Olomouckého deníku informujícím předloni o záměru přeměny klasické křižovatky v rondel.

Podle informací z krajského úřadu na výběru staveb, které se mají uskutečnit za přispění evropských peněz, spolupracují odbor dopravy a odbor investic a evropských programů.

„Vše se děje v souladu s Koncepcí rozvoje silniční sítě na území Olomouckého kraje a s projektem Silnice pro rozvoj Olomouckého kraje. Samozřejmě se do popředí dostávají akce, které jsou už nějakým způsobem naprojektované,“ uzavřel Miroslav Kubín.