Stavbu za bezmála 24 milionů zaplatí částečně kraj a částečně Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Do projektu se zapojí i Město Olomouc, které vybuduje nový chodník. Stavební povolení by silničáři měli mít do jara, vše by mělo být hotovo během příštího roku.

Na křižovatce známé mezi řidiči jako "u Hameráku" či "u Peugeotu" se uleví hlavně šoférům přijíždějícím z vedlejších cest od Bystrovan či Holice. Přejet čtyřproudový hlavní tah Olomouc - Lipník tam je totiž ve špičce zatím spíše kaskadérský kousek.

„O tom, že tu bude kruhový objezd se mluví už nějaký rok. Při takovém provozu, jaký tu je, je dobře, že tu konečně bude. Uleví si i naši zákazníci a všichni řidiči, kdo nemají šanci přejet frekventovanou silnici,“ řekl Daniel Smutný z autosalonu u křižovatky.

„Je to křižovatka, která byla vyhodnocena jednou z nejnebezpeč­nějších v republice. Touto záležitostí se zabýváme dlouhodobě s ŘSD, nyní se nám podařilo vyřešit společné financování,“ potvrdil Miroslav Kubín z krajského úřadu.

Nový chodník na Bystrovany

Uleví se i chodcům, mezi novou křižovatkou a již stojícím kruhovým objezdem u Bystrovan jim přibude chodník.

„S odborem investic jsme doplnili stavbu o vybudování chodníku od nového rondelu směrem na obec Bystrovany. Následné zásahy do této křižovatky jsou takřka nemožné, proto chceme chodník udělat v souvislosti s výstavbou křižovatky,“ informoval náměstek primátora Martin Major.

Město za chodník zaplatí zhruba milion korun.

Stavební povolení do jara

Se záměrem vybudovat v uvedeném místě rondel přišlo podle ŘSD samotné olomoucké hejtmanství. To v pátek odsouhlasilo rozpočet na budoucí investice v oblasti dopravy, jehož součástí je i výstavba uvedeného rondelu.

„Celkový rozpočet této akce je bezmála dvacet čtyři milionů korun, z toho přes deset milionů korun hradí ŘSD, zbytek kraj. Kraj zajistí kompletní přípravu až do získání stavebního povolení a ŘSD vypíše výběrové řízení a zajistí samotnou výstavbu,“ sdělila Martina Vápeníková, mluvčí ŘSD.

Podle předpokladů by mělo být stavební povolení vyřízené v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Zahájení stavby i její zprovoznění plánujeme v příštím roce,“ dodala Vápeníková.

Uvedená křižovatka je jedním z kritických dopravních úseků v rámci města i celého okresu.

„Jedná se o kritické místo, kde dochází často k dopravním nehodám. Kruhový objezd bude jistě sloužit jako prvek, který v dané lokalitě přispěje ke zvýšení bezpečnosti,“ poznamenala olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.