Kromě tradičních slev do památek a na sportoviště nabízejí rodinné pasy také úsporu při ubytování, stravování a nákupech. Slevy se po jejich předložení pohybují od pěti do padesáti procent.

„Věříme, že pasy příznivě ovlivní společenské klima ve prospěch rodiny,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL). Příprava na zavedení pasů v regionu trvala přibližně půl roku. Slevu již nyní poskytuje v regionu na 460 zařízení. Nábor nových institucí a poskytovatelů ale dále pokračuje.

Někteří rodiče už nyní uvažují, že výhodnou nabídku využijí. „Setkali jsme se s tím při návštěvě památek ve Znojmě a celkem jsme litovali, že rodinný pas nemáme. Určitě si ho pořídíme,“ tvrdila Olomoučanka Jaroslava Vlčková.

Požádat o bezplatné vydání pasu může i jeden dospělý žijící s jedním dítětem do 18 let. „Horní hranice není počtem dětí omezena, alespoň jedno z nich ale nesmí být plnoleté,“ vysvětlil Horák.

Rodinné pasy zavedl podle rakouského vzoru zatím jen Jihomoravský kraj a Vysočina. „Předpokládáme, že do dvou až tří let budou rozšířeny po celé republice. Zájem o ně je ve Zlínském, Pardubickém, Jihočeském i Středočeském kraji,“ potvrdil Jiří Carda z agentury, která řídí jejich administraci. Pasy vlastní k dnešnímu dni asi 17 tisíc rodin. Platí navíc i v zahraničí – na Slovensku a v Dolním Rakousku. Kromě památek a rekreačních zařízení na ně poskytuje slevu i dalších devět tisíc prodejců, kteří přijímají karty Sphere.