„Jde o unikátní projekt, jehož cílem je usnadnit integraci cizinců dlouhodobě žijících v České republice prostřednictvím přímého kontaktu s českými rodinami. V letošním ročníku bylo datum obědu stanoveno na neděli 18. listopadu ve 13 hodin. Stejně jako v minulých ročnících se do projektu zapojí rodiny ze všech krajů České republiky,“ uvedla koordinátorka projektu pro Olomoucký kraj Hana Vojáčková. Rodiny tak navaří svá obvyklá jídla a pohostí jimi sousedy. Po obědě si povídají a vzájemně se poznávají.

„Základní myšlenkou projektu Rodina od vedle je, že se ve stejný den a ve stejnou hodinu po celé republice sejdou ke společnému obědu rodiny cizinců žijících v ČR a české rodiny. Klíčovým bodem je navázání osobních setkání, při kterých se nejlépe překonávají zažité stereotypy a bariéry,“ pokračovala Vojáčková. Při výběru vhodných rodin se pak zohledňuje kulturní i sociální status tak, aby vytipované rodiny k sobě měly přirozeně co nejblíže. Setkání se uskutečňuje u nedělního oběda, který v jednotlivých ročnících pořádaly rodiny české i rodiny cizinců.

V letošním roce se pak organizátoři rozhodli projekt rozšířit ještě o multikulturní večery. „Tyto večery mají dva hlavní cíle. Prvním je společné setkání rodin, které se do projektu v minulosti zapojily. Na druhé straně je to snaha poskytnout široké veřejnosti možnost dozvědět se více informací o projektu přímo od zúčastněných rodin,“ dodala koordinátorka.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika