Na cestách by neměli mít problémy řidiči na Prostějovsku a Přerovsku, naopak na Jesenicku za dva dny napadlo až padesát centimetrů sněhu, situace je tam tak nejhorší.

„Na značné části území kraje sněží, v nížinách to jde okamžitě do mokra, tam se údržba provádět nemusí. Ve vyšších a horských polohách sníh zůstává a jeho množství se neustále zvyšuje. Jde o sníh, těžký, mokrý, který se poměrně špatně odklízí. Navíc odklízení komplikují odstavená vozidla, na Jesenicku za dva dny napadlo místy až padesát centimetrů sněhu, během dnešního dne zhruba dalších deset," informoval odpoledne Jan Škrabal z krajské správy silnic.

Jívová, Véska a Tovéř  na Olomoucku 19.4.2017 ráno
Zasněžený kraj v dubnu. Tady jsou vaše fotky

Upozornil, že mimo provoz je částečně Červenohorské sedlo, kde dopravu komplikoval převrácený kamion, který se už povedlo odstavit na bok.

„Pro kamiony je silnice neprůjezdná, osobní auta opět projedou. Nepříjemnosti jsou na kdejaké cestě. Většina lidí už má přezuto na letní pneumatiky, jsou bez výbavy. Stav se mění velmi rychle," dodal ještě silničář.

Příprava exponátů do floristické soutěže v rámci Flory Olomouc 2017
"Zimní" jarní Flora je tady. Co nabídne?

Nad Šternberkem zavřeno

Řidiči by pak měli počítat s tím, že na Šternbersku jsou až do čtvrteční asi 15 hodiny kvůli počasí dočasné uzavřené silnice mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová, dále silnice u obce Huzová, mezi místními částmi Veveří a Arnoltice.

Pozor také na cestě mezi Šternberkem a obcí Horní Loděnice a mezi Horní Loděnicí a Dalovem.

Na hlavním tahu ze Šternberku na Opavu jsou problémy od rána.

Podle starosty Horní Loděnice situaci komplikuje vítr a motoristé, kteří vyměnili zimní pneumatiky za letní.

„Je to hrůza. Auta jsou v příkopě. Jet trojkou na Dálov je v tuto chvíli jistější," popisoval před devátou hodinou Gustav Repaň.

„Sám jsem se ráno sotva doškrábal do Šternberka, protože už mám letní gumy. Zpátky od ecce homo je to slušné, ale výš zafoukané," popisoval ranní cestu k zubaři.

Se sněhovými jazyky by měli počítat i řidiči jedoucí z Olomouce na Odry.

„Projet se dá normálně, ale fouká. Jezdí kamiony i osobní doprava. V lese spadly nějaké stromy, ale hlavní tah je bez větších komplikací průjezdný," informovala před devátou hodinou Lenka Křivánková z obecního úřadu v Kozlově.

Haná je jen mokrá

V okresech Prostějov a Přerov se zimní povětrnostní vlivy podle silničářů na sjízdnosti nepodepsaly.

„Na Přerovsku a Prostějovsku jsou silnice sjízdné. I většina Olomoucka a spodní část Šumperska je víceméně do mokra. Sněžení ale postupuje, takže v Šumperku je už asi deset centimetrů sněhu, okolní cesty by měly být víceméně mokré. Na Olomoucku jsou problematické cesty nad Šternberkem, směrem na Moravský Beroun," doplnil Jan Škrabal.

Ilustrační foto.
Muže v Olomouci usmrtil vlak, autobus pak přejel chodce

Sypač v příkopu

Během dne sněžení komplikovalo dopravu především v oblasti Ramzové, Červenohorského sedla, Skřítku i Videlského sedla. V některých úsecích se tvoří ledovka.

„Stejně jako auta na letních pneumatikách mají problémy prázdné kamiony," sdělil dispečer šumperských silničářů René Hýbl.

Potíže měli ovšem i silničáři. V Raškově skončil ve středu ráno v příkopu sypač.

„Vyhýbal se autobusu a pod vozem se utrhla krajnice," zmínil René Hýbl.

Mimo horských oblastí, kde dopravní situaci ještě komplikuje silný vítr, se sníh na silnicích nedrží, hlavní tahy v nižších polohách jsou jen mokré.

Nepřetržitě jsou v terénu také od úterního večera silničáři na Jesenicku, kde jsou rovněž komplikace v dopravě.

Ilustrační foto.
Krávy u Těšíkova musely z pastvin do tepla. S takovou zimou se nepočítalo

Přezutým autům to klouže

„Kamiony stojí v každém stoupání, týká se to hlavně Červenohorského sedla a Ramzové, cesty jsou ale průjezdné, uzavřena není žádná. Problém je, že většina řidičů osobních aut má už přezuto a klouže jim to," řekl dispečer jesenických silničářů František Juhaňák.

Dodal, že situace je špatná v okolí Rejvízu, kde se na cestách tvoří závěje.

Hasiči vytahují auta, odstraňují stromy

Také hasiči se s příchodem chladného počasí nezastavili. V úterý večer pomáhali několika řidičům osobních a nákladních aut na Jesenicku a na čtyřech místech v Olomouckém kraji odstraňovali i spadlé stromy na silnice u Kozlova na Olomoucku, u Šumperku a v Rudě nad Moravou.

Během středečního dne hasiči v Olomouckém kraji zatím vyjížděli k celkem devíti událostem, které měly souvislost se sněžením a silným větrem.

„Výjezdy hasičů evidujeme hlavně na Jesenicku a Šumpersku," potvrdila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.
Nejvíce hasiče zaměstnávají technické pomoci, kterých bylo celkem šest.

„Šlo především o popadané stromy a větve na komunikacích a drátech elektrického vedení. V jednom případě v Ramzové museli hasiči vyprostit uvíznutý kamion. Hasiči také zasahovali u tří dopravních nehod, které se obešly bez zranění," doplnila ještě mluvčí s tím, že ve všech případech se jednalo o sjetá vozidla do příkopu.

Do 15 hodin pak hasiči evidují pět technických zásahů a tři dopravní nehody. Nejčastěji vyjíždí na Přerovsku a Šumpersku.

Ve vyšších polohách od úterku napadlo až kolem čtyřiceti centimetrů sněhu, horská služba vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí.

„Silnice byla ze Šumperku do Loučné nad Desnou jen mokrá, ale pak začalo sněhu přibývat. V Koutech nad Desnou stojí nejméně dvacet kamionů, které nemají šanci na Červenohorské sedlo vyjet. Silnice je pokrytá sněhem, navíc fouká silný vítr a stále chumelí," hlásil ve středu dopoledne z Koutů nad Desnou řidič Petr Kopřivný.

Na Hanušovicku půlmetrové závěje

Podle mluvčí policie Ivany Paroulkové není zatím hlášen vyšší počet nehod.

„Řidiči jsou zřejmě rozumní a do problémových oblastí se na letních gumách raději nepouštějí," řekla Ivana Paroulková.

Situace se v severní části Šumperska od rána nijak nezlepšila, řidiči měli problémy na silnicích nižších tříd na Hanušovicku.

„Na cestě mezi mezi Žárovou a Pustými Žibřidovicemi vítr v otevřených úsecích tvoří až půlmetrové závěje. Projel jsem díku tomu, že před mnou jel pluh. Ať sem raději nikdo nejezdí," doplnil šofér Petr Kopřivný.

Během dne má ve vyšších polohách pokračovat sněžení. Meteorologové varují také před silným větrem a náledím. (red)