Olomoucký okresní soud ho poslal do vězení, protože odmítl vykonat dříve uložené obecně prospěšné práce i domácí vězení.

Řidič Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Roman Smetana seděl ještě v pondělí až do 12 hodin za volantem městského autobusu.

Ve 14 hodin měl nastoupit výkon trestu ve vazební věznici v Olomouci. Tam se však ve stanoveném termínu neukázal.

„Mohu potvrdit, že Roman Smetana v pondělí do výkonu trestu nenastoupil. V úterý o tom budeme písemně informovat Okresní soud v Olomouci,“ sdělila mluvčí olomoucké vazební věznice Markéta Zimová.

V případech, kdy odsouzený v určeném termínu nenastoupí do věznice a zároveň ani nepožádá o odklad výkonu trestu, se soud obrací na policii.

„Požádáme ji o dodání odsouzeného do výkonu trestu. Dělá se to bez zbytečného odkladu v řádu následujících dnů, nikoliv hodin. To, že odsouzený odmítl do výkonu trestu nastoupit se na výši již uloženého trestu nijak neprojeví. Pokud k tomu však nemá vážné zdravotní či jiné důvody, může se dopustit maření úředního rozhodnutí a vykázání, za což lze uložit další trest,“ sdělil předseda olomouckého Okresního soudu Michal Jelínek.

Škodu za poničené plakáty zaplatil

Olomoucká soudkyně Markéta Langerová původně třicetiletého řidiče autobusu Romana Smetanu v květnu 2011 odsoudila ke sto hodinám obecně prospěšných prací, což odmítl vykonat.

Později odmítl také trest domácího vězení. V polovině letošního února mu proto tatáž soudkyně vyměřila sto dnů vězení. Měl také zaplatit 15,5 tisíce korun, což už udělal.

Před volbami v roce 2010 počmáral přibližně třicet volebních plakátů ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Náhradu škody 15 tisíc korun požadovala jen ODS, které Smetana poničil nejvíc plakátů.

Smetana po celou dobu poukazuje na to, že jej soudila manželka někdejšího poslance ODS Markéta Langerová a že je podjatá. Ta však jakoukoliv podjatost odmítá.