Případem se stále zabývá policie, která na základě prvních zjištění vyloučila cizí zavinění.

"Ve věci provádíme šetření, nicméně na základě prvotních úkonů nebylo zjištěno, že by na úmrtí třiapadesátiletého muže měla podíl cizí osoba," odpověděla Deníku Miluše Zajícová, mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Poslední hodiny života 

Poslední hodiny života Richarda Šatínského se podařilo Deníku zmapovat.

Ve čtvrtek 29. září nejprve navštívil restauraci U Dudka v Krasicích, aby se následně přesunul o kousek dále do Baru Plzeň v Moravské ulici.

"Krátce po třiadvacáté hodině mi Ríša volal, abych došel k Dudkovi na pivo. Nechtělo se mi a dodnes si to vyčítám," uvedl Ivo Hynek, jeden z nejbližších přátel zesnulého.

V Plzeňce, jak se Baru Plzeň lidově přezdívá, se zdržel Richard Šatínský do půl třetí ráno a hospodu opustil ve značně podnapilém stavu.

"Měl hodně popito, dokonce i dvakrát upadl. Udržet rovnováhu pro něj bylo obtížné. Nicméně se nakonec dal trochu dohromady a odešel po svých, i když hodně nejistě," shodli se hosté, kteří s Richardem Šatínským popíjeli. Podle nich do Plzeňky zavítal poprvé.

Bezvládné a podchlazené tělo Richarda Šatínského bylo nalezeno o necelých sto metrů dále v brzkých pátečních ranních hodinách.

"Muž byl nalezen v pátek 30. září na parkovišti v Moravské ulici," potvrdila Miluše Zajícová.

Zranění jen po pádu? Bez peněz a mobilu?

S těžkým poraněním mozku byl Richard Šatínský nejprve hospitalizován v prostějovské nemocnici, aby byl následně převezen do Fakultní nemocnice Olomouc.

V nemocnicích byl udržován v umělém spánku do úterý 4. října, kdy byl odpojen od přístrojů a byla konstatována smrt.

Chybějící peníze, klíče i mobil vzbuzují otazníky.

"Všechno je to nějaké divné. Znali jsme se s Ríšou od dětství, prožili toho hodně. Moc se mi nelíbí, že by mohl mít taková rozsáhlá zranění jen z pádu, navíc byl ještě bez peněz, klíčů od domu a telefonu," krčí rameny Ivo Hynek a podobné názory mají i další lidé, kteří dnes už zesnulého osobně dobře znali.

Velký sportovec a organizátor

Pohyb ve všech formách mu byl vlastní. Tragicky zesnulý Richard Šatínský byl zapáleným sportovcem, zakladatelem jednoho z nejstarších oddílů malé kopané na Prostějovsku – Pokopu Domamyslice, stál jako spoluorganizátor u zrodu krumsínského Haná Cupu a v jeho hlavě se zrodila myšlenka na populární závod v přespolním běhu Domamyslická stěna.

"Richard měl sport v krvi. Chodil na vysokohorské túry, pravidelně jsme vyráželi na běžky. Společně jsme organizovali více než třicet let Silvestrovský hokejbal Na Splávku, za účasti okolo osmi až devíti týmů," potvrdil Ivo Hynek s tím, že byl i dlouholetým členem SDH Domamyslice.

Pomohl i po smrti

Pomohl někomu i po smrti. Podle zjištění Deníku byl Richard Šatínský i registrovaným dárcem orgánů. Z toho důvodu byl držen v umělém spánku, aby mohl některý z jeho orgánů pomoci někomu jinému.

Z dobře informovaných zdrojů bylo potvrzeno, že se tak i stalo.

Poslední rozloučení s Richardem Šatínským se koná ve středu 12. října od 12.30 hodin v Obřadní síni městského hřbitova v Prostějově.