Na kontroly provozoven veřejného stravování se zaměřili také olomoučtí inspektoři ČOI. V kraji provedli 134 kontrol, nedostatky zjistili ve čtyřiapadesáti restauračních zařízeních. „Zákon o ochraně spotřebitele porušilo čtyřicet procent provozoven v Olomouckém kraji. Restauratéři nedodržují správnou hmotnost jídel a míru nápojů, neseznámí zákazníka s cenou, předražují konzumaci až o desítky korun a používají neověřené váhy a odměrky,“ popsala nejčastější prohřešky mluvčí Miloslava Fléglová.

Česká obchodní inspekce podnikatelům uložila dvaačtyřicet blokových pokut v celkové hodnotě 28 tisíc korun a se třemi restauratéry vede správní řízení. „V rámci České republiky je nejhorší situace v pohostinství v Praze, Středočeském a Pardubickém kraji, kde jsou nedostatky v téměř šestapadesáti procentech restauračních zařízení. Olomoucký kraj je čtvrtý nejhorší. Nejlépe naopak kontroly dopadly na Karlovarsku a Královéhradecku,“ dodala Miloslava Fléglová.