Například před restaurantem U Mořice v dřevěné ohradě chyběly rozmístěné stoly i židle. Majitel František Lorenc už v pátek avizoval, že pokud bude pršet, zahrádku neotevře.
To v kavárně a pizzerii Opera na Horním náměstí byla v poledne obsazena zhruba třetina stolů.
Poměrně napilno měli také zaměstnanci restaurace U červeného volka na Dolním náměstí. Zavítala sem i čtveřice mladých, anglicky hovořících cizinek, které si po jídle pochutnávaly na točeném pivku.
„Paráda, je tu krásně,“ užívaly si vzácné chvíle a prostor obohacovaly svými úsměvy.
Z hlediska návštěvnosti to tak růžové ale nebylo. Kvůli dešti a 14 stupňům Celsia se zastavili jen ti nejotužilejší, případně nejhladovější.
„Lidé si spíš berou jídlo s sebou,“ potvrdil číšník U Červeného volka, který po odchodu každého návštěvníka pečlivě vydezinfikoval stůl i židle.
Víc teď dělat nemůžeme
Na svůj oblíbený podnik během pandemie nezanevřeli stálí hosté restaurace Avion v olomoucké místní části Neředín. Někteří přišli výhradně na jídlo, ostatní se těšili hlavně na pivo a panáky tvrdého alkoholu.
Se svými kamarády a známými seděl na zahrádce i Lubomír Kadlec, bývalý vedoucí Avionu, který v uplynulých měsících rozvážel objednávky. „Ten rozvoz nás zachránil, určitě u něj zůstaneme,“ svěřil se Deníku.
Věří, že lidé si postupně najdou cestu zpět přímo do restaurace, byť kvůli povinným mezerám mezi stoly a maximálnímu počtu čtyř osob u jednoho stolu se jich na dřevěné pódium vejde méně.
„Rozestupy, dezinfekce, slunečníky. Víc teď dělat nemůžeme,“ pokrčil rameny Lubomír Kadlec.