Do nové přístavby investují třista milionů korun, radní také uvažují o opravě starého pavilonu. Zbývající pavilony opravy zatím nečekají.

K pavilonu A se ze strany přistaví nová budova. V ní bude výstavnický sál, administrativní zázemí pro zaměstnance Flory, podzemní garáže a restaurace. Vše se podsklepí, aby vznikly prostory pro sklady.

„Nyní připravujeme projektovou dokumentaci společně se Stavoprojektem a Alfaprojektem. Jednáme o budoucí podobě a o dopravní situaci. Během příštího roku, když vše půjde hladce, bychom chtěli začít se stavbou,“ uvedl Václav Šnajdr z odboru investic magistrátu.

Architekt projektu, který navrhoval i původní pavilon A v polovině šedesátých let, se ve studii snažil, aby budova byla moderní a zároveň se lehce napojila na původní sál.

„Na stavbu jsme navázali proskleným foyer, které má s galerií v áčku sjednocenou úroveň podlah. Z foyer se pak lidé dostanou do nové budovy, kde je velký výstavnický sál bez oken, aby si zde vystavovatelé mohli předměty nasvítit, jak potřebují," popsal architekt Petr Brauner.

„Sál pojme až tisíc lidí. Podlaží objektu jsou propojena eskalátory a panoramatickými výtahy. V budově budou také podzemní garáže s osmdesáti parkovacími místy ve třech podlažích,“ pokračoval Brauer.

#nahled|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_01_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_01.jpg|Pohled z Wolkerovy ulice na novou bránu do areálu výstaviště Flora#
#nahled|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_09_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_09.jpg|Pohled z Wolkerovy ulice k výstavišti. V oranžovobílé budově mají sídlit kanceláře Výstaviště Flora#

Součást nové přístavby tvoří také kanceláře, zázemí pro vystavovatele a nová restaurace.

„Gastroprovoz bude mít tři stupně. Ve sklepě bude bar, v přízemí pivnice a v prvním patře restaurace. V létě provozovatelé mohou otevřít zastřešenou terasu. Ta se zelení oživí také střechu administrativní části budovy,“ přiblížil projekt Flory Brauner.

#nahled|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_08_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_08.jpg|Jednoduše zastřešená terasa restaurace v novém objektu#

Město chce žádat na projekt dotace z EU. Příspěvek je velice důležitý, bez něj by k realizaci projektu přistoupit nemohlo, protože by ve svém rozpočtu tolik peněz nenašlo.

„Máme nyní šanci získat dotaci z Evropské unie, která by činila více než polovinu celkových nákladů. V kraji v oblasti výstavnictví nemáme konkurenta, takže nepředpokládáme, že bychom příspěvek nedostali,“ informoval náměstek primátora Martin Major.

Opravit chtějí i staré áčko

Město také uvažuje o kompletní rekonstrukci starého áčka. Zatím o tom jedná.

„Budova pavilonu A je dnes nevyhovující, navíc dost energeticky náročná. Snažíme se jednat s projektanty, jak ušetřit, aby se mohl objekt rekonstruovat,“ informoval náměstek primátora Martin Major.

„Nároky dnešních vystavovatelů jsou mnohem větší, než my můžeme nabídnout. Nemáme dostatečně velké skladovací prostory, zázemí pro pracovníky, plochy kanceláří jsou také omezené, nemáme ani zasedací místnost pro média. Všechny naše problémy by nový pavilon vyřešil a zároveň by nás posunul k současnému výstavnickému standardu,“ popsal Jiří Svačinka, vedoucí technického úseku Výstaviště Flora Olomouc.

Další pavilony kompletní rekonstrukce nečekají.

„Snažíme se ostatní sály postupně opravit, ale peněz je málo,“ doplnil Svačinka.

#nahled|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_02_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/59/flora_vizualizace_0506_02.jpg|Pohled z parku na zadní část pavilonu A. Vlevo nová přístavba. Mezi ní a starým pavilonem je prosklené foyer. #
Nový výstavnický sál, který pojme až tisíc lidí
Možnosti dopravního napojení zásobování a podzemních garáží na Wolkerovu ulici.
Interiér nového výstaviště. Eskalátory a panoramatické výtahy