Správa jeskyní se vloni pustila do rozsáhlé rekonstrukce více než půl století starých provozních budov, kvůli níž musela podzemí uzavřít.

„Dělá se na obou budovách. Otevření vidíme na 1.července," uvedl v pondělí vedoucí Správy Javoříčských jeskyní Stanislav Vybíral.

Rozsáhlé práce si vyžádají přes třináct milionů korun. Kompletní proměnou procházejí budovy i nádvoří.

Správa jeskyní lidem nabídne před vstupem nový stánek s upomínkovými předměty a občerstvením.

„Nový objekt bude mít podobné parametry jako původní, zhruba o metr bude budova posunuta do nádvoří. Místo okénka na nádvoří, z něhož se prodávaly vstupenky, budou mít návštěvníci k dispozici novou místnost s vitrínami s expozicí o jeskyních. Nově vznikne šatna pro průvodce, sprchy a další zázemí," popisoval proměnu horního objektu.

Původní stavby a vchod do geologicky atraktivního podzemí byly vybudovány v 50. letech minulého století, v době, kdy se obnovovalo nacisty vypálené Javoříčko.

„Od té doby neprošly větší rekonstrukcí, pouze běžnou údržbou. Jde o zásadní opravu, kterou návštěvníci jistě ocení," dodal Stanislav Vybíral.

Velká přestavba správní budovy Javoříčských jeskyní

Léto 2014. Začátek rekonstrukce správní budovy Javoříčských jeskyní. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Mladečské jeskyně už jsou v novém

Rekonstrukcí v posledních letech prošly i jeskyně v Mladči.

Správě jeskyní se podařilo vrátit původní podobu a význam hrázděné budově z počátku minulého století, vybudovat nový východ z jeskynního systému a pozvat návštěvníky do nových výstavních a přednáškových prostor.

Šlo o vůbec největší investici v historii Mladečských jeskyní, která turistický cíl ještě zatraktivnila.

Opravený vstup do Mladečských jeskyní

Opravený vstup do Mladečských jeskyní. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč