Kompletní rekonstrukce plumlovské přehrady se po letech blíží ke konci a veškeré práce na obnově přehrady skončí v polovině října. Do čištění dna a opravy hráze investovalo Povodí Moravy 270 milionů korun.

„Dokončení vypadá velice dobře, práce budou hotovy oproti původnímu harmonogramu o čtrnáct dní dříve," uvedl Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy.

Pracovníci nyní sečou porost a vápní zbývající plochy, které budou postupně zaplavovány.

Stavbařům ještě zbývá dokončit zábradlí a osvětlení na koruně hráze, jejíž celková oprava spolkla 136 milionů korun.

„Hráz nyní dokáže převést až desetitisíciletou kontrolní povodňovou vlnu," řekl Radim Světlík.

S napouštěním přehrady začali vodohospodáři v srpnu. Voda do přehrady přitéká přes nainstalovaná srážecí zařízení, která mají omezit zdroje znečištění.

„Jedná se však jen o zástupné a dočasné opatření před tím, než budou vybudovány kvalitní čistírny odpadních vod na přítocích," zdůraznil ředitel závodu Horní Morava David Fína. S tím souhlasil i Petr Loyka, který nad revitalizací přehrady vykonává biologický dozor.

„Srážedla vidím jako dočasné opatření do doby, než začnou fungovat čistírny vod. V současné době je nutné pokračovat v odstranění vegetace a vápnění, zároveň je nutné přistoupit k revitalizaci krajiny," vysvětlil biolog.

Povodí Moravy zároveň zdůraznilo, že i po vybudování všech opatření bude na nádržích v Plumlově kvalita vody vždy závislá především na teplotách, velikosti průtoků a kázni znečišťovatelů.

„O tom, zda nakonec nádrže zůstanou v následujících letech bez sinic, rozhodnou sami obyvatelé Plumlova a okolních obcí," uzavřel Radim Světlík.