Až z Přerova přijela v úterý Iveta Radilová přihlásit auto na oddělení evidence vozidel olomouckého magistrátu. Než se dostala na přepážku úřadu, ve frontě si počkala hodinu a půl.

„Ráno jsem sem volala a řekli mi, že systém už funguje, ať to přijedu zkusit. Jestli se ale dostanu na řadu, mi už bohužel nikdo neřekl a nezaručil," řekla mladá žena přímo na pracovišti ve Vejdovského ulici v Olomouci.

Měla štěstí. Systém registru vozidel se totiž po dvoutýdenních problémech v úterý po desáté hodině ráno rozjel, narozdíl od mnoha jiných měst v republice. Úředníci jí tak její agendu mohli vyřídit. V systému je však údajně přes milion chyb.

Doba čekání se postupně zkracovala

V úterý dopoledne internetová aplikace magistrátu, která ukazuje počty lidí a dobu čekání na úřadech, oznamovala, že k 11. hodině si pořadový lístek vyžádalo třicet klientů. Doba čekání zde byla osmdesát minut. Krátce před druhou hodinou odpolední čekala před přepážkami necelá dvacítka lidí. Od půl druhé mezi nimi byla i Iveta Radilová z Přerova, která přijela přihlásit vozidlo, jež si koupil klient v autosalonu, kde mladá žena pracuje. Z úřadu nakonec odešla krátce po patnácté hodině.

„Počkala jsem si hodinu a půl. Na přepážce to odsýpalo jako standardně, neobjevil se žádný problém. Všechny papíry jsem měla dopředu vyplněné. Věřím, že klientovi stihneme předat vůz ještě dnes, i když to bude tak tak," řekla po skončení vyřizování Iveta Radilová.

Pracovníci magistrátu označili úterní rozjezd nového registru vozidel za zázrak. Nový systém se totiž od spuštění 9. července potýkal s řadou nedostatků a kolapsů.

„Ráno o půl osmé začal padat, až se zastavil. Všichni, klienti i zaměstnanci, jsme tu byli nervózní. Následně jsme dostali radu, abychom vyzkoušeli jiný internetový prohlížeč. Po desáté hodině se vše rozjelo a funguje to tak, jak jsme čekali, že bude před čtrnácti dny," uvedl Michal Urbášek vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel.

Podle vedoucího odboru agendy řidičů a motorových vozidel se situace během dne naštěstí otočila o sto osmdesát stupňů.

„Nejdříve to však vypadlo tragicky. Rozjezd registru je obrovský posun k lepšímu," popsal Michal Urbášek.

Náprava chyb po malých krůčcích

Úředníci čekali, že se budou nedostatky napravovat po malých krůčcích.

„Ale nakonec ode dneška funguje jak národní registr, tak i registr Evropské unie. Také se vzájemně propojily i ostatní databáze. Vše lze vyhledat podle rodného čísla i IČO. Chyby v systému ovšem jsou. Mluví se o jednom milionu. Pokud na nějakou narazíme, odstraníme ji," sdělil Urbášek.

Přidal, že po dobu, kdy nebyla novinka plně funkční, vyžadovali někteří lidé potvrzení o čekání a úniku zisku. Budou jej chtít u ministerstva dopravy uplatnit.