Pokud se RegioJet dohodne s ministerstvem, desítky lidí najdou na železniční lince R27 práci

Nyní se společností upřesňuje podmínky smlouvy, první žluté vlaky by měly na lince R27 vyjet v polovině prosince příštího roku. Pokud se tak stane, devadesát lidí z Moravy a Slezska dostane u dopravce práci.

S RegioJetem začalo ministerstvo jednat poté, co z formálních důvodů zrušilo výběrové řízení na provozovatele trati. Zakázku se potom rozhodlo zadat přímo. „V Úředním věstníku EU byla 18. května zveřejněna notifikace přímého zadání, a ministerstvo dopravy tak po uplynutí jednoho roku bude moct s RegioJetem uzavřít smlouvu o veřejných službách," stojí na webu resortu.

Podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury je záměr jeho úřadu pokračovat v liberalizaci dálkové železniční dopravy jasný.

„Společnost RegioJet nebyla vybrána náhodně, ani účelově. Kdyby soutěž nemusela být zrušena, Regiojet by se stal vítězem, protože nabídl nejnižší cenu a zároveň splnil všechny požadavky. České dráhy se soutěže nezúčastnily," řekl Stanjura k pilotnímu výběrovému řízení.

Strany teď dojednávají detaily.

„Zatím by se jednalo o jakousi dohodu o spolupráci. Stanovili bychom si pravidla, za jakých by společnost RegioJet na trase mezi Olomoucí a Ostravou operovala. V zásadě by to bylo ve stejném režimu, jaký byl předmětem výběrového řízení," uvedl k předběžným dohodám obchodní ředitel RegioJet Jiří Schmidt.

Pokud k podpisu dojde, společnost plánuje nabrat přibližně devadesát nových zaměstnanců od Olomouce až po Krnov.

Ministerstvo nyní připravuje vypsání dalších soutěží. Harmonogram výběrových řízení provozovatelů dálkové osobní železniční dopravy předloží do konce června vládě.