„Účast ve volbách do zastupitelstva byla v 19:00 téměř 29 procent. Teď můžeme mít kolem třiceti procent,“ počítala o hodinu později předsedkyně volební komise prvního okrsku v Nákle Marie Ženožičková.

„Referenda se neúčastnily jednotky voličů. Maximálně deset, dvanáct lidí. O referendum je zájem,“ dodala.

O volby do obecního zastupitelstva je v Nákle tradičně velký zájem. V roce 2018 přesáhla volební účast 63 procent.

Náklo je jedinou obcí v Olomouckém kraji, kde souběžně s komunálními volbami probíhá místní referendum. Voliči vyjadřují názor na to, jestli má obec využít všech zákonných prostředků, aby zabránila rozšíření těžby na svých pozemcích.

Studie budoucího rekreačního využití pískovny Náklo v roce 2050
Hanácký Jadran v roce 2050? Těžaři před referendem představili vize

Referendum inicioval místní spolek. Před časem odhadoval, že si rozšíření těžby nepřeje více než polovina obyvatel. Věří, že hlasovat přijde dostatečný počet lidí. Podle zákona bude referendum platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent voličů.

„Věřím, že se referenda zúčastní dostatečný počet voličů. Hlasování začalo a výsledek teď nechci předjímat. Je to na každém voliči, jak se k otázce postaví,“ uvedl v pátek po 14. hodině Pavel Simon ze spolku Příroda kolem nás.

Kritici připravovaného rozšíření těžby mezi Náklem a místní částí Lhota nad Moravou se obávají zejména o ohrožení spodních vod. Vadí jim také hluk strojů a v létě davy motorizovaných návštěvníků projíždějících obcí za odpočinkem u vody.

Koupání na pískovně Náklo, červenec 2022.
Další jezero u Nákla? Hodně místních je proti, u voleb bude referendum

Těžaři obavy odpůrců jejich plánů odmítají. Ubezpečují, že negativní vlivy dobývání suroviny minimalizují. Mluvčí Cemexu Vesselin Barliev je přesvědčen, že referendum je zcela zbytečné.

„Obec Náklo měla a má možnost být účastníkem všech kroků v rámci povolovacího procesu hornické činnosti. Zbytečně se naruší spolupráce. K té je potřeba dialog, ne bouchnout dveřmi,“ dodal mluvčí.