Zastupitelé o možném spojení referenda s volbami rozhodnou až na svém úplně posledním zasedání, příští týden v pondělí.

Historicky první lidové hlasování si obyvatelé města vymohli peticí.

Její organizátoři chtějí obě události spojit, magistrát však doporučil referendum uspořádat v jiném termínu.

Samostatně by podle něj bylo levnější a organizačně méně náročné.

Alespoň 35 procent voličů

Při spojení referenda s komunálními volbami doufají iniciátoři petice Olomouc bez hazardu ve vyšší účast.

Zákon totiž říká, že rozhodnutí v místním referendu je platné tehdy, pokud se jej zúčastní alespoň 35 procent oprávněných obyvatel.

„Aby mělo referendum reálnou šanci na úspěch, je pro nás nejlepším scénářem spojení s komunálními volbami," potvrdil Pavel Bednařík, člen petičního výboru a také kandidát do zastupitelstva za sdružení Občané pro Olomouc.

Tajemník magistrátu Jan Večeř ale ve zprávě radním doporučil, aby se referendum konalo v jiném termínu.

Podle něj je spojení s volbami nevhodné, a to především z organizačních důvodů.

„Je potřeba, aby každý z devětaosmdesáti okrsků měl kromě volebních místností a komisí také samostatné místnosti a komise pro referendum. Na to někde ani nemáme vhodné prostory," uvedl jeden z argumentů tajemník Jan Večeř.

Radní: Raději dva termíny

Vedení města vzalo jeho zprávu na vědomí, ale konečné rozhodnutí učiní až všech pětačtyřicet zastupitelů.

„Byl bych rád, aby takto závažná věc neprošla většinou jednoho hlasu. Chtěl bych hledat shodu v rámci celého zastupitelstva," podotkl primátor Martin Major (ODS) s tím, že bude iniciovat schůzku šéfů zastupitelských klu­bů.

Podle Jana Dostála, šéfa zastupitelů koaliční KDU-ČSL, to spíše vypadá, že termíny budou dva.

„Spojení se na první pohled nabízí, ale organizační komplikace hovoří spíš pro to, aby bylo hlasování oddělené. Data mimo volby bych se nebál, jestli je to natolik silné téma, tak by lidé měli přijít," sdělil Jan Dostál.

Podobně jako lidovci vidí situaci také další koaliční partneři, zástupci TOP 09.

„Chceme referendum vypsat, ale mám obavu, aby z toho lidi nebyli trochu zmatení. Je tady hodně problémů, jak by se to organizačně dalo zvládnout. Přikláněli bychom se k tomu, aby to bylo samostatně," sdělil předseda klubu Aleš Jakubec.

Lídr ČSSD: Nemám informace

Opoziční zastupitelé z klubu ČSSD čekají na společnou debatu.

„V tuto chvíli nemám dostatečné informace, abych se mohl vyjádřit, zda se má hlasování uskutečnit v době voleb, či nikoli," reagoval Antonín Staněk, předseda zastupitelského klubu ČSSD na otázku, zda by byl pro jednotný termín.

Michal Kuděla, politolog olomoucké univerzity, souhlasí s tím, že souběh komunálních voleb a místního referenda by k vyšší účasti přispěl.

„V tomto ohledu lze připomenout hlasování, které se uskutečnilo loni v Plzni. Tam šlo o souběh místního referenda o výstavbě obchodního centra s volbami prezidentskými. Plzeňské referendum bylo, z hlediska iniciátorů, úspěšné," sdělil.

Poznamenal však, že pokud společnost vnímá diskutované téma jako skutečně závažné, lze předpokládat, že potřebné účasti by referendum dosáhlo i v případě, že by se konalo v jiném termínu než volby.

Zastupitelé mohou rozhodnout sami

Rozhodnout můžou i bez referenda

Stále zároveň existuje možnost, že Olomoučané o hernách a automatech ve městě rozhodovat vůbec nebudou.

Zastupitelé totiž mohou o otázce zákazu hlasovat sami, pak by se lidové hlasování nekonalo.

„Zákon stanoví, že o otázce může rozhodnout zastupitelstvo bez referenda. Teprve pokud o ní nebude samo hlasovat, musí vyhlásit termín konání referenda," objasnil tajemník magistrátu Jan Večeř.

Referendum samostatně? Účast 6%

Zástupci iniciativy Olomouc bez hazardu se budou snažit prosadit obě události ve stejném termínu.

„Pokud by to nebylo možné, je pro nás schůdná možnost, že zastupitelstvo otázku přijme a bude o ní samo hlasovat. Nejhorší varianta je ta, že by se konání referenda posunulo na jiný termín, než ve kterém jsou volby. Jak je vidět z jiných měst, pokud není spojeno s volbami, účast je mizivá," doplnil za iniciátory petice Pavel Bednařík.

Potvrzuje to například poslední místní referendum o zrušení hazardu, které se konalo uplynulý víkend v Holešově na Kroměřížsku.

K urnám přilákalo pouze 614 lidí, přibližně šest procent oprávněných voličů. Hlasování tak není platné a jeho výsledek není pro zastupitele závazný.