Jsou přesvědčeni, že jejich jména krajský výbor nedůvodně vyřadil.

Šéf krajské ČSSD Jiří Zemánek odmítl, že by kraj nerespektoval stranické stanovy, a je přesvědčen, že návrh soudu podaný kritiky kandidátky nemá šanci na úspěch.

„Kandidátní listina byla schválena krajským výkonným výborem jednomyslně po dlouhé diskusi a po návrzích z okresů, které reflektovaly nominace jednotlivých místních organizací – samozřejmě s preferencí jednotlivých okresů," reagoval Zemánek.

Připomněl, že kandidátka byla podle jeho slov schválena sto procenty hlasů, a to v tajných volbách.

Šestici mohelnických sociálních demokratů zastupuje advokát Pavel Němec, který k pražskému soudu podal návrh na předběžné opatření, aby kandidátka, s níž nesouhlasí, nemohla být předána na krajský úřad.

„Jestliže řádně navržení kandidáti z okresní úrovně nebyli zařazeni a nedočkali se vysvětlení, jen věty „krajský výbor bere podnět na vědomí", je potřeba to řešit. Poukázat na to, že strana, která se deklaruje jako demokratická, demokratickou není," uvedl Němec.

Odmítl, že by chtěl zablokovat sociální demokracii v úspěšném moravském kraji.

Zemánek připomněl, že ČSSD se s Němcem v lednu rozloučila.

„Vyloučení mělo více než devadesátiprocentní podporu," vzpomněl Zemánek.

"Mediálně poškozoval stranu"

Proč má strana s Němcem problém?

„Máme individuality, ale táhneme za jeden provaz," naznačil.

Zrušení členství Němcovi nato potvrdil ústřední výkonný výbor.

„Od té doby se stal zastáncem všech zhrzelých členů sociální demokracie. Zastupuje i ty, kteří měli nějaký konflikt se stranou, se stanovami apod. Zřejmě si z toho udělal docela solidní živnost – mezi tolika členy ČSSD se jistě najde někdo, kdo je vnitřně nespokojený nebo politicky neúspěšný," poznamenal Jiří Zemánek.

Advokát dal k soudu návrh na předběžné opatření, kterým chce docílit toho, aby kandidátka nebyla podána krajskému úřadu.

Podle Zemánka podnět nemá šanci na úspěch.

„Vše proběhlo podle stanov. Není nic, co by bylo možné zpochybnit," uvedl Jiří Zemánek.

Němec kritizoval už i krajskou kandidátku, v níž se podle něj dostali nahoru lidé, kteří na okresních konferencích takovou podporu neměli.

„Diskuse o jeho pořadí byla. Krajský výkonný výbor tehdy, že vzhledem k chování Pavla Němce vůči straně, kdy ji mediálně poškozoval, nedoporučil, aby byl na předních místech. Krajský výkonný výbor má na takové rozhodnutí právo, vyplývající ze stanov," dodal Jiří Zemánek