Podobně jako skotskému náhornímu skotu propadli zapálení hospodáři i nejmenšímu plemeni ovcí na světě.

„Skotský náhorní skot je přímo ideální do našich klimatických podmínek. Je to velmi tvrdé a odolné plemeno s velmi atraktivním vzhledem,“ vysvětloval Marek Spáčil, proč se rozhodl pro chov krav, které běžně nespásají české louky.

Farma se zaměřuje na chov výhradně plemenných zvířat, která jsou zapsána v Plemenných knihách. Stádo v Mutkově čítá kolem tří desítek kusů. „Jedná se o plemeno, jedno z mála, které není dotčeno křížením s jinými plemeny. Genetický chráněný fond,“ popisoval unikát zapálený chovatel.

Dnes už má i vlastního plemenného býka, Adolfa. „Každé zvíře v ohraně má své jméno, jsou součástí rodiny,“ pohladil spokojený dobytek.

Zvířata žijí celoročně venku. Kromě rozlehlých pastvin mají k dispozici i kus lesa. „V létě se schovají před sluncem a v zimě před přívaly sněhu a studeným větrem. Vodu jsme jim dotáhli i do této části ‚výběhu‘,“ popisoval Marek Spáčil.

Nevšední krávy si Mutkovští oblíbili. Oceňují, že nenáročný skot spase i podmáčené louky v obci, které je problém pokosit. O vhled i této části vesnice je tak postaráno. Bez práce.

„Spasou všechno, kromě bodláků,“ usmál se majitel ranče, pro kterého je chov netuctového dobytka hlavně velkým koníčkem.

Šťavnatý, podobný zvěřině

Masný skot z Mutkova končí na jatkách spíše výjimečně. U tohoto plemene je výhodnější prodat chovné zvíře.

„Maso je přirovnáváno k jednomu z nejkvalitnějších. Po specifickém postupu zrání je jemné, šťavnaté, podobné zvěřině. Je žádané hlavně na výrobu značkových steaků. Zájem je obrovský,“ vysvětloval Marek Spáčil.

Kdyby měl dalších 100 kusů, okamžitě je prodá, jaká je šéfkuchařů poptávka po špičkové svalovině.

„Kde si na něm mohou lidé pochutnat? Třeba v Grill Pubu Pod Lipami v Olomouci-Slavoníně, tam ho umí připravit velmi dobře,“ zval farmář.