„Klinika chorob kožních a pohlavních nabídne od 8 do 12 a od 13 do 15 hodin návštěvu ambulance všem zájemcům o vyšetření mateřských znamének a jiných podezřelých změn na kůži. V rámci vyšetření poskytnou naši odborníci příchozím také rady, jak se chránit před nežádoucími vlivy slunečního záření včetně informačních materiálů a případně i vzorků ochranných opalovacích prostředků," informoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Zhoubné kožní nádory, mezi jejichž nejagresivnější formy patří právě melanom, se vyskytují stále častější. Odborníci to přičítají také slunění. „Je potřeba si uvědomit, že zdravé opalování neexistuje, každé spálení si kůže „pamatuje" po celý život a že zejména lidé užívající léky by se slunci měli vystavovat co nejméně," poukazují olomoučtí kožní specialisté.

Kromě návštěvy v rámci Evropského dne melanomu je možné vyšetření na kožní klinice FNOL absolvovat v průběhu celého roku ve specializované Poradně pro névy a nádory kůže (každé úterý od 8.00 do 12.00 hod.).

K vyšetření lze přijít bez doporučení lékaře a bez předchozího objednání. Důvodem k bezodkladné návštěvě dermatologa by měla být každá měnící se pigmentová skvrna. Pravidelná kontrola mateřských znamének samovyšetřením nebo v případě pochybností dermatologem je důležitým opatřením, které může předejít vzniku nežádoucích změn na kůži, případně umožní jejich včasnou diagnostiku a úspěšnou léčbu.