„Zájem nás těší. Jezdí nejen lidé z okolí, ale i zákazníci zdaleka, kteří sjedou z dálnice a nakoupí si naše rajčata. Vracejí se k nám, z čehož máme velkou radost,“ reagovala vedoucí skleníků ZD Haňovice Veronika Sedlářová.

S prodejním automatem s rajskými jablíčky přišlo družstvo na konci loňského roku. Postavilo jej u skleníků na okraji obce. V provozu je non stop.

Do jednoho automatu se vejde 60 půlkilogramových balení. „I poté, co jsme pořídili druhý automat, musíme rajčátka zejména o víkendech doplňovat dvakrát, někdy i třikrát za den,“ popsala odezvu.

„Držíme pohotovost a když v automatu zbývají poslední krabičky, přijde sms a my sedneme do auta a jedeme ho doplnit,“ dodala Veronika Sedlářová.

Automat na rajčata v Haňovicích. Prosinec 2021
Pro rajčata do automatu? Funguje na Hané a obslouží vás i v noci

Sladkost i příjemná cena

Zájem o rajská jablíčka z automatu přičítá tomu, že plody jsou čerstvě utržené a velmi chutné. Ve sklenících hydroponicky pěstovaná odrůda Angelle je příjemně sladká.

Roli hraje také cena, protože za půl kilogramu rajčat z automatu v Haňovicích zaplatí zákazník 80 korun, zatímco v supermarketech dá běžně o 50 procent více.

Zdražovat se družstvo v nejbližší době nechystá, i když vstupy rostou raketově. „Cenu bychom chtěli udržet na stávající úrovni co nejdéle,“ potvrdila vedoucí skleníků.

Pěstování oceňovaných cherry rajčat Angelle v Haňovicích na Olomoucku, 18. 3. 2021
Jak se pěstují slaďounká rajčátka z Hané? Podívejte se do skleníků

Rozšíření automatů i do měst

Družstvo navíc uvažuje o rozšíření automatů do některých měst v Olomouckém kraji.

„Prozatím je to v řešení. Určitě by to nebylo tak, že by stál někde volně, například na náměstí, ale spíše pod střechou. Zjišťujeme možnosti,“ dodala.

Rajčata chce družstvo více nabízet v menších prodejnách ve městech a obcích v Olomouckém kraji.

Moderní skleníky, kde pěstují drobná sladká rajčata hydroponicky, zprovoznilo družstvo v roce 2016. V areálu na okraji vesnice postavilo celkem dva objekty zabírající plochu bezmála tři hektary. Většina produkce haňovických rajčat směřuje na tuzemský trh.