Řídit se při tom chce i výsledky právních analýz možných rizik, které ale nemluví jednoznačně.

Město čeká i na vysvětlení ministerstva kultury, které má do konce prázdnin zdůvodnit, proč chce v lokalitě výšky jen 23 metrů.

Podnět k tomu, aby se krajští radní zabývali aktivitou svých olomouckých kolegů, dali zastupitelé z opozičního hnutí ProOlomouc. Neuspěli.

„Po předložení spisové dokumentace dospěla Rada Olomouckého kraje k závěru, že nedošlo k nečinnosti Rady města Olomouce, ani k časovým prodlevám z hlediska zákonem stanovených lhůt," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová.

Předseda hnutí Tomáš Pejpek za to krajské politiky kritizoval.

„Krajská i olomoucká městská rada nevidí veřejný zájem na tom, že by se olomoucké památky měly chránit a zavírají oči před klientelismem. Apelujeme na všechny lidi, kterým není osud olomouckých památek lhostejný, aby podpořili požadavek na férové posouzení projektu Šantovka Tower," reagoval.

Radní: Kdybychom nechtěli, tak to nerozjedeme

Spis se teď vrací na olomouckou radnici. Její vedení má další zasedání v polovině července.

„Jako věcně příslušný náměstek odboru koncepce a rozvoje budu navrhovat stavební uzávěru. Jde o politické rozhodnutí rady, nedá se delegovat na zastupitelstvo. Radní jsou v této situaci v uvozovkách úředníky," řekl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09), že rada ve věci vystupuje jako orgán státní správy.

Podezření z nečinnosti odmítl. Pokud by podle něj nechtěla radnice o stavební uzávěře rozhodnout, nikdy by proces nerozjela.

„Nechceme nic zpomalovat nebo se k tomu nevyjádřit, to prostě nejde," uvedl Jakubec.

Stavební uzávěru chce město vyhlásit, aby v dané situaci zabránilo investorovi plánované budovy Šantovka Tower vysoké přibližně 75 metrů v zahájení stavby.

Developerovi totiž nyní nebrání žádné výškové limity. Loni investor uspěl u krajského soudu, který rozhodl, že nový územní plán Olomouce dostatečně nezdůvodňuje přísné omezení výšek pro území u nákupního centra Šantovka. Soud dal městu čas na nápravu do konce roku 2015, změna územního plánu však zatím není hotová.

Olomouc si nechala k vyhlášení stavební uzávěry zpracovat dvěma olomouckými právními kancelářemi zhodnocení možných rizik. Tedy například zda hrozí žaloba. K čemu došly?

„Posudky jsou, nechci říct, úplně nejednoznačné, ale každý si v nich přečte, co chce. Domnívám se, že riziko městu nehrozí, někteří kolegové to ale vnímají poněkud jinak," shrnul náměstek Jakubec.

Ministerstvo chce ještě nižší budovy

V chystané změně územního plánu navrhli městem najatí architekti sedmadvacetimetrovou a čtyřicetimetrovou dominantu.

Ministerstvo kultury, které má možnost se k rozhodnutí vyjadřovat, však chce jen 23 metrů.

Olomouc proto resort požádalo o zdůvodnění. Dostat ho má do konce prázdnin.

Začátkem června dostal investor potřetí kladné vyjádření památkářů olomouckého magistrátu. I tentokrát se proti tomu odvolal Národní památkový ústav.

„Zaslali jsme krajskému úřadu podnět k přezkumu závazného stanoviska magistrátu, kterým se z hlediska památkové péče připouští výstavba Šantovka Tower. Důvodem byly vážné pochybnosti, zda je přijaté stanovisko zákonné, a to z důvodu možné kolize s více ustanoveními správního řádu a zákona o státní památkové péči," sdělil mluvčí olomouckého pracoviště NPÚ Vlastimil Staněk.

Námitky proti stavbě se opírají o poškození panoramatu historického centra Olomouce více než dvacetipatrovou budovou.

Investor SMC Development nechce celý proces komentovat. V minulosti ale společnost uvedla, že se proti vyhlášení stavební uzávěry bude právně bránit.

Hlasování možná do konce roku 

Kdy se může zásadní přijetí změny územního plánu týkající se místa pro Šantovka Tower dostat na jednání zastupitelstva, není jasné.

Záležet bude na postoji ministerstva kultury.

Pokud s ním nebude radnice souhlasit, nechá se zastoupit ministerstvem pro místní rozvoj a půjde s resortem kultury do rozporu.

„Pak by mi vycházelo, že na zastupitelstvo by se změna dostala začátkem příštího roku. Pokud se s ministerstvem kultury domluvíme, mohlo by to možná být do konce roku," dodal náměstek Aleš Jakubec.