Smířliví s nedostatky jsou i památkáři, provozovatel je podle nich vždy napravil.

Program trhů v okolí radnice trval od konce listopadu do Štědrého dne, na ledové ploše na Dolním náměstí se bruslilo do Silvestra.

Zejména provoz kluziště byl tentokrát pod přísnějším dohledem kvůli předloňským stížnostem na noční hluk chladicího zařízení a kritickému názoru památkové inspekce ministerstva kultury k umístění konstrukce u barokních památek.

Přesto se našly nedostatky.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Zeman míří na Olomoucko. Kde se s ním můžete potkat?

Neorganizované parkování aut

„Byly věci, které nebyly v souladu s tím, co bylo povoleno. Ať už je to pojíždění kamenné dlažby kvůli těžké technice, nebo řešení záchodků, které také úplně neodpovídalo tomu, o čem jsme se bavili," uvedl předseda komise městské části Olomouc-střed Zdeněk Černohouz.

Zmínil například i neorganizované parkování aut během akce.

„Tak pět šest věcí nebylo ve shodě se sliby nebo tím, co vyplývá z podmínek silničního úřadu nebo památkářů," dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík si z olomoucké kašny udělal záchod

Památkáři: Nedostatky nebyly zásadní

Na jednoznačném usnesení se členové komise neshodli, chtějí se nicméně sejít s úředníky magistrátu i radním, který s pořadateli trhů jedná. Názor dokládají fotodokumentací.

Odbor památkové péče města je k pochybení velkorysejší.

„Při instalaci kluziště se objevily nedostatky, které nebyly v souladu se závazným stanoviskem, nebyly ale zásadního rázu a provozovatel je průběžně po upozornění úředníků odstraňoval," řekl mluvčí magistrátu Michal Folta.

Dodal, že pořádající obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc bezprostředně reagovala na veškeré výtky a snažila se neprodleně nedostatky napravit.

Velký shluk lidí = problémy

Do budoucna chtějí olomoučtí památkáři s pořadatelem doladit další detaily, aby se předešlo případným nedostatkům ještě před stavbou kluziště.

„Celé vánoční trhy vyhodnoceny nejsou, čekáme na konečný názor ministerstva kultury, nicméně můžeme konstatovat, že nedošlo k újmám na památkách a že jednání s pořadatelem bylo po celou dobu provozu kluziště konstruktivní," podotkl Folta.

Podobný pohled má i primátorův náměstek Pavel Urbášek (ČSSD).

Pořádání akce najatou společností i její podobu si pochvaluje. Připomněl také zájem přespolních i zahraničních návštěvníků.

„Přistupuji k tomu tak, že jestliže dochází k mimořádné koncentraci obyvatelstva, v zásadě dojde k nějakým problémům. Jde o to, aby se odstraňovaly operativně, tedy v průběhu akce, což se dělo, nebo koncepčně," uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoční trhy v Olomouci hlásí rekordní návštěvnost

Návrhy na přesunutí neprošly

Spolupráce je podepsaná do roku 2019, Kulturní Olomouc převzala i náklady za osvětlení, vánoční strom a ohňostroj.

Ačkoli zaznívaly návrhy na změnu umístění kluziště, pořadatel upřednostňuje centrum a radnice jeho požadavek přijala.

„Kluziště musí být provozováno v souladu se zákony a předpisy v městské památkové rezervaci. Na druhou stranu bychom neměli vylévat dítě i s vaničkou a za každou cenu hledat problémy," dodal Urbášek.

Zástupce obecně prospěšné společnosti se nevyjádřil s omluvou, že je v zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ:

Kontrolovat předkožku jsem odmítla, zaznělo u soudu

Olomouc zřídila městského architekta. Stále ale žádného nemá