Ohňostroje budou povoleny jen při tradičním rozsvěcování vánočního stromu, na Silvestra a Nový rok.

Lidé žijící na Svatém Kopečku si na časté používání zábavní pyrotechniky stěžují na komisi tamní městské části opakovaně. Nejedná se přitom o ohňostroje spojené s oslavami konce roku.

Interiér baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku v září 2018
Bazilika na Sv. Kopečku už září v nové kráse. Nahlédněte dovnitř

„U nás je to celoroční problém, táhne se to snad deset let. Skoro každý víkend jsou v místních restauracích soukromé oslavy, akce nebo svatby, které jsou velmi často završené ohňostrojem. Občanům hluk vadí, roky volají po klidném bydlení a omezení ohňostrojů, které lidé odpalují u zdejších restaurací, na parkovištích nebo přímo pod kostelem,“ popsal místní obyvatel a zároveň člen svatokopecké komise městské části František Prášil.

Bazilika na Svatém Kopečku u Olomouce
Napětí na Sv. Kopečku: u baziliky přibylo bezdomovců, místní se bouří

Dosud podle něj na Svatém Kopečku platila vyhláška o rušení nočního klidu.

Od poloviny července ji ještě doplní nová obecně závazná vyhláška o zákazu používání zábavní pyrotechniky, kterou schválili olomoučtí zastupitelé na konci června.

Ohňostroje budou povoleny jen při tradiční akci spojené s rozsvěcováním vánočního stromu a také 31. prosince a 1. ledna.

„Komise na problémy s častým používáním zábavní pyrotechniky v průběhu celého roku město opakovaně upozorňovala. Jsme proto rádi, že se to teď podařilo vyřešit samostatnou vyhláškou. Hluk z ohňostrojů obtěžuje nejen občany, ale i klienty místního hospice. Zbytečně jsou stresována rovněž zvířata chovaná ve zdejší zoologické zahradě,“ poukázal František Prášil.

Automobilový provoz na třídě Svobody v Olomouci v jednom směru zastaví oprava tramvajového ostrůvku
Část třídy Svobody zavře oprava ostrůvku. Nebudou tam stavět tramvaje

Negativní dopady zábavní pyrotechniky potvrdila také mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská.

„Zvířata hlukem z ohňostrojů velmi trpí, plaší se a mohou se ušlapat, může se to stát například u žiraf. Hrozí také šokové stavy nebo riziko předčasných porodů u březích samic. Nová vyhláška bude určitě přínosem ke zklidnění situace. Jsme rádi, že ji zastupitelé schválili. Problémy s hlukem z ohňostrojů tady přetrvávají už několik let,“ řekla mluvčí zoologické zahrady.

Most přes plánovaný východní obchvat Olomouce spojující Chválkovice se Samotiškami. Varianta schválená radnicí
Most přes obchvat zachrání cestu na Sv. Kopeček. Takto má vypadat