Do letní zahradnické přehlídky tam Výstaviště Flora chce stihnout proměnu.

„Je to hrozné. Záhony bývaly vždy pěkně osázené, teď to samozřejmě hezky nevypadá. Prázdné je to asi od jara. Na ceduli sice stojí, že záhony jsou v rekonstrukci, ale na jak dlouho?" ptala se Olomoučanka Mirka Velčovská, která stejně jako mnoho dalších parkem často prochází.

Výstaviště, které se o parky stará, má v plánu nabídnout návštěvníkům srpnové výstavy a veletrhu jiný obrázek. Plevel už je zlikvidovaný, na řadě je obnova.

„Záhony rekonstruujeme, protože jak se loni spravovala hlavní alej, musely se kvůli stavebním záležitostem výškově trochu změnit. Předešlá výsadba byla zasypaná zeminou. Není to kritika stavební firmy, snažíme se to spíš brát jako výzvu, aby mohly záhony dostat novou tvář," řekla provozní náměstkyně společnosti Naděžda Krejčí.

Jedna z největších akcí výstaviště sice přijde už za dva měsíce, ovšem Flora už má na budoucí podobu záhonů od tohoto týdne zhruba třicetistránkový projekt. Po projednání s odborem životního prostředí magistrátu by jeho provedení nemělo nic bránit.

„Budou tam částečně trávníkové plochy, pravidelně se opakující pásy, aby byly co nejlépe udržovatelné. Na původních je dosekávání poměrně problematické," zmínila Krejčí novou podobu připomínající čárové kódy.

Pusté záhony v Rudolfově aleji čeká proměna

Nenáročné na údržbu

V záhonech se objeví převážně trvalky, které na jaře zahradníci doplní cibulovinami. Záhon by tam měl až na zimu kvést celý rok a být nenáročný na údržbu.

„Nějaké peníze navíc za nákup materiálu asi budou, ale do budoucna se tím ušetří, protože nebude nutné rostliny neustále obměňovat, jen se třeba přidá část cibulovin. Nejsou to obrovské částky," dodala náměstkyně.

Záhony by bylo časem nutné proměnit tak jako tak, takže se současného stavu snaží Výstaviště Flora využít.

„V minulosti, když se vysazovala hlavní alej, se po nějakých sedmi osmi letech tvar záhonů měnil. Beru to jako příležitost. Doufám, že se to bude lidem líbit," podotkla Naděžda Krejčí, že zahradní architektura se stejně jako jiné obory vyvíjí a ve srovnání s druhou polovinou parku tak můžeme čekat změnu.