Zatím nejistili, že by na stáncích bylo něco zásadního v nepořádku.

V případě punče s trochou nadsázky doporučují zvážit kombinace a množství tohoto vyhledávaného adventního nápoje.

„Na kontrolách vánočních trhů jsme již byli a mohu ujistit, že zásadní problémy zjištěny nebyly," informoval Jindřich Smička, ředitel olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Za stánkaři vyrazili i hygienici. Upozornili je, pokud u nich našli nedostatky zejména v hygieně prodeje, a to ještě před tím, než zákazníci začali vyprazdňovat kelímky s punčem a pochutnávat si na prdelačce.

„Udělali jsme monitoring a pokud jsme narazili na problém, požadovali jsme jeho okamžité odstranění. Opět klademe důraz na prevenci, abychom předešli případnému ohrožení zdraví návštěvníků vánočních trhů," uvedla Jitka Švecová, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji.

Nevolno po punči? Všeho s mírou

Například u punče, kterého se denně na náměstí vypijí hektolitry, kontroluje potravinářská inspekce suroviny, z nichž je vyráběn.

„Také jeho přípravu a hygienu prodeje," připomněl Smička, co všechno jeho lidé na stáncích s punčem sledují.

„Zajímají nás i takové věci, jako dostatek pitné vody pro provozní a osobní hygienu. Musejí mít kansystr a na čistotu prostě dbát," dodala Jitka Švecová.

Prodejcům vzkázala, že hygienici se na vánoční trhy chystají v nejbližších dnech a pokud zjistí nedostatky v hygieně, budou rozdávat pokuty.

„Zároveň ale musím ujistit, že zkušenosti z minulých let jsou takové, že jsme v souvislosti s vánočními trhy nezaznamenali žádné zdravotní problémy ani stížnosti na prodejce," dodala.

Možné potíže po konzumaci samotného punče podle hygieniků většinou souvisejí pouze s tím, že horký nápoj nebyl popíjen s rozumem.

„Každý punč je svým způsobem originálem připraveným podle vlastní receptury a jestli zvolené suroviny mohou zalomcovat s trávicím systémem, je na citlivosti každého zákazníka. I tady pochopitelně platí, že všeho s mírou," usmála se hygienička.