Zachránci životů, mistři světa. Historie tovačovského cvičáku se začala psát v roce 1971. Za tu dobu místní kynologové získali velký respekt a uznání nejen v rámci republiky. Psi, kteří prošli výcvikem v Tovačově zachraňují lidské životy a sbírají medaile na různých soutěžích.

Cvičí speciální záchranáře

"Jezdí k nám pejskaři prakticky z celé Moravy. Hodně známá a řekl bych, že i nejvýznamnější je Záchranná brigáda kynologů Olomouckého kraje (ZBOLK). Náš kraj je velký, takže vlastně obhospodařujeme i Jesenicko," říká Pavel Strnad, dlouholetý předseda Kynologického klubu Tovačov a tím, že mají v Tovačově záchranářskou školičku pro začínající záchranářské psy, kteří po úspěšném absolvování zkoušek postupují do ZBOLK.

"Máme zde takovou líheň mladých záchranářů," dodává výcvikářka Marcela Coufalíková.

Najdou člověka v sutinách i pod vodou.

"Máme dva mistry světa a naši psi už byli i na několika zahraničních misích. V Iránu nebo Turecku, zasahujeme pravidelně i v kraji," uvádí Strnad s tím, že řada záchranářů dochází se svými psy i na pravidelné kurzy poslušnosti Kynologického klubu.

Československý jazzový festival 2021 v Přerově. Bratři Ebenové v Městském domě, 21. října 2021
Marek Eben i hammondky. V Přerově začal jazzový festival

Pes musí být člověku parťákem

"Dále zde máme i kurzy poslušnosti. Chodí k nám hlavně lidé, kteří se necítí dobře v klasických kynologických klubech. Já vedu výcviky tak, aby byl pes parťákem člověka a naopak. Hlavní jsou vzájemné dobré vztahy. Pes musí být ovladatelný, ale v první řadě musí člověk psům porozumět," poodhalila svůj osvědčený recept Coufalíková a dodala: "Za roky, co se věnuji výcviku se styl hodně posunul. V současnosti se cvičí způsobem, že z toho mají psi radost a baví je to. V minulosti se jednalo spíše o dril a té veselosti tam tolik nebylo."

Slavný policejní pes bavil děti. Na oslavy dorazil i Umpalumpa.

"Předvedli jsme ovladatelnost při obranách, máme nacvičené i hry s dětmi, které jsme tak mohli aktivně zapojit," komentoval Tomáš Ministr, majitel černého vlčáka, který má na svém kontě nespočet úspěšných zásahů proti narušitelům veřejného pořádku a zákona.

"Máme nejvyšší mezinárodní zkoušky ve sportovní kynologii, máme maintreningové zkoušky, což je metoda záchranného stopování, dále záchranářské zkoušky. Umpalumpa například loni vyhrál závody v záchranařině v Hlučíně, ve sportovní kynologii byl druhý. Příští rok se chystáme na další závody," představil ve zkratce svého čtyř a půl letého parťáka Ministr.

Na Hanou dorazily i borderky ze Slovácka

"Máme to tu rády. V Tovačově máme kamarády, chtěly jsme pomoct. Předvádíme a radíme, ukazujeme jak na překážky nebo hlavolamy. Důležité je, aby hlavně děti, které se pejsků bojí odhodily strach," komentovala Andrea Šťastná provozovatelka Psí školičky z Babic, která v Tovačově se svými borderkami ukazovala, co všechno lze psy naučit.

"Byla zde například maminka s chlapečkem, který se bojí pejsků. Ve finále jsme skončili tak, že si pejska odvedl sám na vodítku. Všichni jsme z toho měli radost," uzavřela zkušená chovatelka.

Ideální prostředí a podmínky.

"V Tovačově máme vše, co k výcviku a kynologii potřebujeme. Využíváme sklepní prostory v zámku. Máme zde hodně vody, takže můžeme cvičit i vodní záchranařinu. V naší činnosti nás výrazně podporuje město, vytváří nám nadstandardní podmínky," uzavřel nestor tovačovského klubu Pavel Strnad.