Akce začala v sobotu od desíti hodin dopoledne zahájením závodu a bude končit v neděli v odpoledních hodinách finálovými koly. „Dnes soutěží různé tréninkové skupiny nebo kluby z celé republiky,“ řekla jedna z organizátorek akce a zároveň soutěžící Markéta Urbášková. Ve sportovním areálu Střední školy polytechnické se závod koná letos potřetí.

„Dogfrisbee je psí sport, který vznikl v USA asi před čtyřiceti lety, a jde hlavně o souhru páníčka, který hází diskem, a psa, který letící disk ve vzduchu chytá,“ vysvětlila Markéta Urbášková. Disciplíny jsou různé, v tomto závodě se soutěží v pěti z nich.

Jedním je například Super Minidistance, kde je cílem nasbírat za tři minuty co nejvíc bodů za počet disků, které pes chytí. Za chycení ve vzduchu se získávají bonusové body.

Fotbalisté Sigmy Olomouc. Ilustrační foto
Omlazená Sigma remizovala v Ústí. Poprvé se trefil Ambrozek

Královskou disciplínou dogfrisbee je Freestyle. Ten musela část dnešních soutěžících zvládnout i přes vydatný déšť. Páníček se psem předvádí sestavu nejrůznějších triků a prvků, například pes hráče při chytání disku přeskakuje nebo chytá disky rychle za sebou, a to vše za doprovodu hudby. Čtyři rozhodčí potom hodnotí dovednosti psa i páníčka, jejich týmovou souhru a počet chycených a nechycených disků.

„Soutěžíme ve Freestylu a v Super Minidistance, tohle je naše třetí sezóna,“ řekla reprezentantka Olomouckého týmu Petra Lakomá, která závodí se svým belgickým ovčákem jménem Enter. „Ve freestylu se umísťujeme většinou tak v půlce, ale jednou jsme se dostali i na druhé místo v závodě Poslední šance na kvalifikaci na Mistrovství České republiky,“ dodala.

Olomoucký Garden Food Festival servíruje burgery, ústřice i cvrčky.
Olomoucký Garden Food Festival přilákal 12 tisíc lidí

Soutěžení v dogfrisbee si žádá také pravidelný trénink. „Trénujeme dvakrát týdne přibližně hodinu, a různé menší triky, které se pak třeba zařazují právě do Freestylu, klidně i každý den,“ sdělila Petra Lakomá.

Se cvičením je nejlepší začít už u štěňat. „Nejdřív se pejsek musí naučit základy spolupráce, můžete si s ním hrát s různými hračkami, trénovat pozornost a poslušnost. S frisbee se začíná až od půl roku, a závodit je možné od roku a půl,“ vysvětlila Markéta Urbášková, která se věnuje sportování se psi už třináct let.  (bb)