Slavnostní zahájení provozu na nové trati je na programu už od 11 hodin před obchodní galerií Šantovka.

Účast přislíbil i velvyslanec Švýcarské konfederace Markus-Alexander Antonietti, právě z fondů švýcarské vlády byla valná část nákladů na prodloužení tramvají na Nové Sady zaplacena. 

V 11:20 pak od Šantovky vyjede slavnostní jízda po nových kolejích na Trnkovu a zpět před nákupní centrum.

Veřejnost začne linka číslo 3 vozit po 14. hodině. Prvního den provozu mezi novými zastávkami, tedy mezi Šantovkou a Trnkovou ulicí, pojede tramvaj zdarma.  

Do poloviny prosince bude jižní sídliště s centrem a hlavním nádražím spojovat pouze tato linka číslo 3, která pojede ve třicetiminutových intervalech. 

Od 15. prosince se pasažéři svezou také linkou číslo 5, která pojede od Trnkovy přes Šantovku na Kosmonautů a k hlavnímu nádraží. 

První spoj nové "trojky" vyrazí z náměstí Hrdinů v pátek ve 14.18 hodin.

„Tato linka obslouží v obou směrech zastávky Fibichova, Hlavní nádraží, U Bystřičky, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice, Náměstí Hrdinů, Okresní soud, Tržnice, Šantovka, V Kotlině a konečnou zastávku Trnkova," vyjmenovala celou trasu Magdaléna Kopřivová, mluvčí olomouckého dopravního podniku.

Na nádraží o víkendu s přestupem

Popsanou trasu obkrouží tramvaj v pracovní dny, ve dnech pracovního klidu budou všechny spoje ze zastávky Trnkova končit na zastávce Náměstí Hrdinů.

Linka tedy nebude jezdit až na nádraží, protože hustota spojů v centru by podle dopravního podniku přesahovala skutečnou víkendovou potřebu.

„Cestující, kteří budou chtít pokračovat dál směrem k nádraží, vystoupí na náměstí Hrdinů, kam přijede vždy zhruba dvě minuty poté linka číslo 4, na níž si přesednou," vysvětlil Jiří Dostál, vedoucí dispečerského provozu DPMO.

Přes území Šantovky na jižní sídliště jezdí prozatím autobus číslo 30, ten ukončí provoz ve čtvrtek 28. listopadu.

V pátek se novou „trojkou" budou cestující podle informací od DPMO vozit mezi novými zastávkami, tedy mezi stanicí Šantovka, V Kotlině a Trnkova, zdarma.

Pětka dvakrát za hodinu

Od 15. prosince pojede „trojka" čtyřikrát do hodiny a k ní se přidají také dva spoje linky číslo 5.

„Pětka" propojí Nové Sady s vlakovým nádražím přes třídu Kosmonautů.

„Celkem tak bude každou hodinu jezdit z konečné zastávky šest spojů, v průměru jeden za deset minut," vypočítal Michal Folta, mluvčí olomoucké radnice.

Tramvajová trať na Nové Sady bude plně využitelná teprve poté, kdy se koleje dostanou dále do středu lidnatého sídliště.

„S pokračováním trati se skutečně počítá. Zajímat to bude i zástupce Švýcarské konfederace, kteří se přijedou na slavnostní zahájení 29. listopadu podívat," sdělil dále mluvčí radnice.

Projektová příprava na druhou etapu, která tramvajovou dopravu dovede přes Zikovu a Schweitzerovu ulici do středu sídliště, je podle olomouckého primátora Martina Novotného v pokročilé fázi zpracování.

Autobus č.23 ruší, č.12 prodlouží

Sputění provozu na nové tramvajové trati přinese od poloviny prosince řadu změn u několika autobusových linek. Podle Magdalény Kopřivové k úpravám dojde kvůli ekonomickým a ekologickým důvodům.

Od 15. prosince se ruší autobus číslo 23, který jezdí mezi Povelem a Holicí.

Prodlouží se však trasa autobusu číslo 12, který neskončí na hlavním nádraží, ale zajede právě do Holice.

Holici tak bude obsluhovat společně se stávající linkou číslo 19, která bude mít víc spojů.

„Dvacetsedmička", která jezdí do Globusu nebude odpoledne zajíždět na sídliště Povel. Drobné úpravy časů odjezdu se týkají linky číslo 16.