V galerii najdete snímky z prvního školního dne na základní škole Mozartova v Olomouci, Těšeticích, Lutíně, Bohuňovicích a Waldorfské škole Olomouc.

Na ZŠ Mozartova nastoupilo 46 prvňáčků

Rodiče a školáci zaplnili v pondělí ráno ulici před Základní školou Mozartova v Olomouci. Necelá padesátka prvňáčků si pak svůj školní den užívala úplně poprvé. Mezi nimi i Anička Vašková z Olomouce. Do školy se hodně těšila.První školní den v ZŠ Mozartova v Olomouci

„Už od začátku prázdnin jsme téměř odpočítávali každý den než začne škola. Dcera se neuvěřitelně těšila," řekla její maminka Jana Vašková. Doplnila, že na slavnostní den nechyběl ani pečlivý výběr šatiček.

„Těšila jsem se a nejvíc na angličtinu, že se ji začnu učit," řekla šestiletá Anička Vašková.

Nejen děti se na nový školní rok připravovaly. Učitelé byli od 25. srpna ve třídách, chystali si materiály a zdobili třídy.

„Snažila jsem se, aby třída byl pro děti zajímavá. Pěkná a útulná," uvedla učitelka 1B Ivana Weissová. Nervózní prý nebyla, naopak se velmi těšila.První školní den v ZŠ Mozartova v Olomouci

„Pro mě je nejdůležitější to, abych dětem, které se začínají vzdělávat nezkazila chuť do další práce. Aby pro ně škola byla místem, kde je jim příjemně, a kde se něco naučí. Když se děti do školy těší nebo když odchází na prázdniny se slovy já nechci, tak to je pro mě odměna, že jsem nic nepokazila," řekla Ivana Weissová, která je jednou ze tří tříd prvňáčků.

Celkem jich na Základní školu Mozartova nastoupilo 46.

„Záměrně volíme málo početné třídy. Ve druhé třídě budeme děti spojovat a v příštím školním roce budeme mít dvě třídy s počtem 23 žáčků," vysvětlil ředitel školy Zbyněk Kundrum.

„První den máme slavností, každoročně jej děláme ve spolupráci s jedním olomouckým rádiem, které nám děti vítá, hraje k tomu populární písničky. Snažme se vytvořit radostnou náladu," doplnil ředitel školy. 

Ve Waldorfské škole Olomouc nervozita chyběla. Děti už se znaly

I když to byl první školní den, noví žáci Waldorfské školy Olomouc v Rožňavské už se znali. Spolu s rodiči a paní učitelkou totiž strávili seznamovací víkendVe Waldorfské škole Olomouc v Rožňavské ulici přivítal učitelský sbor žáky v novém školním roce zpěvem. Třídní učitelka Jana Nováková potom do školy jednotlivě uvedla každého prvňáka. v Domašově nad Bystřicí.

„Syn se poznal s vrstevníky. V květnu jsme navíc navštívili ukázkové třídy. Dnes je to pro něj vzrušující den, navíc ví, že to bude krátké," řekl v pondělí 1. září Jaroslav Seidl. I jeho potomek odkýval, že se za spolužáky těšil.

„Jednoho kamaráda tu mám i ze školky," rozhlížel se prvňák Marek.

Třídní učitelka Jana Nováková potom všechny své žáčky slavnostně přivítala ve škole a bránou přátelství, kterou vytvořili starší děti, rodiče a učitelé, je odvedla do třídy.

Šikovní prvňáčci v Těšeticích

Zvědavé pohledy prvňáčků dnes sledovaly učitelku Radku Zdráhalovou v první třídě Základní školy v Těšeticích. Do lavic jich zasedlo patnáct a podle nadšených výrazů se těšili úplně všichni.Prvňáčci v Základní škole v Těšeticích

„Těším se na všechno, ale hlavně na keramiku a tělocvik. Už umím i pár písmenek a napočítám skoro až do tisíce," prozradil prvňáček Jindra Neděla, který si žákovské povinnosti vyzkoušel už v několika hodinách Školy nanečisto, kterou pro děti připravila škola o prázdninách.

Nadšení dětí sdíleli i rodiče, kteří v tento slavnostní den doprovodili syna do školy. „Je to šikovný a snaživý kluk, který se rád učí nové věci. Podlesní týden prázdnin se do školy moc těšil a myslíme, že mu to půjde," řekli rodiče Hana a Jindřich Nedělovi.

O šikovnosti nových prvňáků nepochybovala ani třídní učitelka Radka Zdráhalová.

„Určitě to jsou moc šikovné děti a spoustu se toho spolu naučíme. Hlavně bych jim, přála, aby je to ve škole bavilo," popřála dětem na závěr jejich učitelka Radka Zdráhalová. 

Půlka prvňáčků do Lutína dojíždí

Do lavic 1.A v základní škole v Lutíně na Olomoucku zasedlo v pondělí 1. září 23 školáků. Šestiletý Filip Eman se do školy těšil celé prázdniny.V 1.A v ZŠ v Lutíně zasedlo do lavic 23 dětí, učit je bude Jana Paličková.

„Písmenka znám, umím se podepsat. Moc se mi tady líbí, do školky už bych zpátky nechtěl," usmál se hoch. Do třídy bude chodit s Natálkou Kargeradovou z Lutína, kterou doprovodili oba rodiče.

„Sama jsem do této školy chodila, dochází sem také náš syn Michal, letos už je sedmák. Věřím, že i Natálka tady bude spokojená," poznamenala maminka Simona Kargeradová. S třiadvaceti prvňáčky se seznamovala jejich učitelka Jan Paličková.

„Ve třídě máme jedenáct děvčat a dvanáct chlapců. Polovina je místních, zbytek k nám dojíždí z Třebčína, Slatinic, Hněvotína, Čelechovic a Luběnic," upřesnila Jana Paličková s tím, že začátek školní docházky je vždy náročný nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. 

V Bohuňovicích prvňáky slavnostně vítali starší spolužáci

Do budovy základní školy v Bohuňovicích vstoupilo v pondělí úderem osmé hodiny spolu s rodiči celkem 44 prvňáčků. Starší školáci pro ně na chodbě utvořili živou uličku, kterou jejich noví spolužáci za hlasitého potlesku mířili přímo do dvou tříd v přízemí.První školní den v Bohuňovicích

„Poslední týden prázdnin už jsme malého připravovali na to, že v pondělí půjde do školy. Učili jsme ho hlavně abecedu. A také jsme mu vysvětlili, co škola obnáší, aby si snadněji zvykl. Ráno ale stejně nechtěl vůbec vstávat a trochu protestoval," řekla se smíchem Hana Hatoňová, která s manželem do třídy doprovodila svého syna Filipa.

Když si každé z dětí našlo své místo v lavicích a rodiče se taktak vměstnali podél stěn místnosti, ujala se slova třídní učitelka. Pro tu, na rozdíl od dětí, pondělí prvním dnem v tomto školním roce nebylo.

„Na konci prázdnin jsem měla hodně organizační práce kvůli svým novým žákům. Kromě toho jsem musela dát do pořádku třídu, připravit lavice a nachystat pomůcky. Pro prvňáčky je taky třeba místnost trochu vyzdobit, aby na ně působila vesele," vysvětlila třídní učitelka z 1. A Markéta Dejmalová.