U sto padesáti stánků si mohou návštěvníci jarmarku zakoupit výrobky tradičních řemeslníků, dozvědět se o zajímavosti o lesích či odpadech.

„Lidé se budou moci občerstvit drinky připravenými z kvalitní pitné vody z pramenů Litovelského Pomoraví, podívat se na krásy historického centra z radniční věže, půjčit si kola v improvizované půjčovně kol, projet se na elektrokolech, dozvědět se hravou formou o lesích v regionu a o problematice odpadů,“ zval zájemce organizátor Michal Bartoš.

Připraven je pestrý kulturní program: Na nádvoří radnice uvede Divadlo Štěk z Hranic pohádku „Honzo, uděláš to postaru“.

Bazárek Amélie uspořádá módní přehlídku z donesených starých šatů a oděvních doplňků v programu „Neopouštěj staré známé pro nové“.

„Prvomájový den obohatí hudební program. Vystoupí Blue Effect, Luboš Pospíšil a 5P, Žamboši, Jarret a lahůdka na závěr Zdeněk Bína Acoustic Project.

Regionální skupiny budou zastoupeny formací Marshall Malinovski. Nové CD Godula na náměstí pokřtí Tomáš Kočko a orchestr,“ vypočítával některá muzikantská lákadla.

Olomoucký pet-art

Centrální stan Sluňákova zasvětilipořadatelé společným projektům a kampaním na třídění odpadů, které dlouhodobě nabízí školám a veřejnosti ve spolupráci s městem Olomouc a Technickými službami města Olomouce.

„Z přineseného bioodpadu budou moci rodiče s dětmi vyrábět figurky ve smyslu probíhající výstavy „Kuky se vrací“. Vyfocené figurky na různých místech v Olomouci lidé v rámci hry „Olomouc očima Kukyho přátel“ umístí na internetové stránky. Nejvtipnější a nejoriginálnější nápady, popisy a zdůvodnění vybraných lokalit, budou odměněny,“ uvedl Bartoš.

Součástí výstavy je samostatná expozice „Cesty olomouckých odpadů“. Třídění plastů bude možno podpořit uměleckou tvorbou (pet-art) z přinesených plastových lahví.

Kolem 10.hodiny budou odměněny na hlavním pódiu nejúspěšnější základní školy v soutěži sběru starého papíru „Volá tapír, třiďte papír“.

Na hlavním pódiu kolem poledne předají organizátoři certifikáty značky „Haná regionální produkt ®“ výrobcům, kteří nabízejí tradiční kvalitní výrobky s ohledem k životnímu prostředí.