Park Michalov v sobotu chvíli před polednem nezbarvila pouze květinová výzdoba a počínající podzim, ale především krojované hanácké soubory, které se tu shromáždily, aby vyslechly sváteční požehnání a slavnostně tak zahájily jubilejní, v pořadí desáté putovní Setkání Hanáků.

„Do Přerova festival hanáckých tradic doputoval po Velké Bystřici, Doloplazech, Tovačově, Prostějově, Zábřehu, Olomouci a Čechách pod Kosířem,“ vyjmenoval předchozí „štace“ setkání Jan Žůrek z pořadatelského Hanáckého folklorního spolku.

Přehlídka začala úderem 11. hodiny požehnáním otce Josefa Rosenberga v parku Michalov.

„Nosit kroj byla vždy velká čest. Znamenalo to být nejenom pěkně oblečen navenek, ale být i hezky ustrojen uvnitř a na to nesmíme zapomínat. Vždyť i svatý Václav nebyl jen panovník v lesklé zbroji, ale také čestný člověk,“ vzpomněl Otec Rosenberg svatého Václava, patrona naší země, jehož jsme si v sobotu připomínali, a zároveň požehnal krojovaným.

Toto zamyšlení zakončily lidové zpěvy Hanáckého mužského sboru Rovina a o půl hodiny později pak průvod krojovaných Hanáků vyrazil městem k jeho centru.

Příprava bulek pro hamburgery od Grill food.
Garden Food Festival provoněl olomoucké rozárium

Tradice jsou součástí naši hrdosti

Slavnostní zahájení folklorního festivalu se uskutečnilo v pravé poledne na náměstí T. G. Masaryka, kde Hanáky přivítal, jak jinak než „hanácke“, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, senátorka Jitka Seitlová či primátor města Přerova Petr Měřínský. Zejména primátor Přerova vyzdvihl důležitost zachování hanácké tradice.

„Tradice jsou součástí naší hrdosti, pospolitosti a přihlášení se k odkazu našich předků. Podle přítomnosti tolika mladých lidí a dětí v krojích soudím, že s naší generací tradice neumřou.“ řekl s nadějí Petr Měřínský.

Publikum jeho slova potvrdilo a ukázalo, že v Přerově jsme skutečně Hanáci, kteří mají tradice v krvi. Když na pódiu zazněly tóny nejznámější hanácké písničky Daleká, šeroká nebo Čí só hode, zpívalo i náměstí.

„Mám ráda kroje, i naše pěkné písničky a ráda si poslechnu cimbálovku, nemohla jsem si to nechat ujít,“ usmívala se Marie Dostalíková z Přerova. Nebyla jediná, přesto, že počasí nebylo ukázkové, na pódiu se s úspěchem setkala dechová hudba Moravská Veselka, cimbálová muzika Záletníci s nadějnými zpěváky z celé Hané, národopisné soubory Mánes a Malý Mánes z Prostějova, Maleníček z Lipníka nad Bečvou, Jabloňka z Martinic, Klas z Kralic na Hané, Cholinka z Choliny, Hanácká mozeka Litovel, Dudáci Tryhuci a samozřejmě nechyběl ani domácí folklorní soubor Haná Přerova a Trávníček. 

Výstavba dálnice D1 Lipník - Přerov - konec září 2019
VIDEO: Stavba D1 Lipník - Přerov finišuje. Takto teď vypadá