Prototyp dává dvojnásobek světla oproti současným svítidlům umístěným na Horním náměstí. Podařilo se také výrazně zmenšit takzvaný odrazový širm.

Modernizované svítidlo by se mělo přímo v Olomouci testovat na přelomu října a listopadu.

Prototyp lampy v minulosti nazývané „plácačka“ se nyní dokončuje. V posledních několika měsících prošlo modernizované svítidlo důkladným testováním.

„Je za námi rok práce, s výsledky testů jsme velmi spokojeni. Nová lampa dává dvojnásobek světla než svítidla, která jsou dosud umístěna na Horním náměstí. Tvar ´plácačky´ jsme postupně ladili na počítači i na samotném prototypu,“ popsal architekt Jan Šépka, který je spoluautorem podoby Horního náměstí.

Bývalé olomoucké kino Lípa proměnil sbor Bratrské jednoty baptistů v multifunkční centrum. Bývalý promítací sál se zachovaným balkonem při pohledu z patra. Tam vznikly místnosti pro rodinné centrum
Bývalé kino Lípa po proměně znovu ožilo. Podívejte se dovnitř

Lépe svítí, lépe vypadají

Nové lampy nejen více svítí, ale vypadají také lépe. Po nahrazení původních výbojek výkonnými LED zdroji se svítidlo podařilo vyrobit tak, že takzvaný odrazový širm je o celou jednu třetinu menší než u svítidla vyrobeného už v roce 2000.

„Proto je teď lampa vzhledově subtilnější. Novou podobu s povděkem kvitují také olomoučtí památkáři, s nimiž jsme vzhled prototypu konzultovali,“ poznamenal Jan Šépka.

Další výhodou moderního veřejného osvětlení je také možnost dobíjení mobilních telefonů nebo notebooků.

„Toto zařízení by mělo být do několika lamp nainstalováno na žádost vedení města. Zatím nevím o žádném městě či obci, kde už by bylo veřejné osvětlení s nabíječkami v provozu. Doufám, že nová lampa vedení olomoucké radnice zaujme a Horní náměstí konečně dostane vzhled podle naší původní vize z devadesátých let minulého století,“ dodal architekt s tím, že v centru města se budou nové „plácačky“ testovat na přelomu října a listopadu.

Kolik by případná výměna veřejného osvětlení stála, zatím není jasné.

Lampionový průvod k výročí vzniku republiky v Olomouci
Velký Olomouc oslaví 100 let. Lampiony, zábavou a ohňostrojem

Sirky ani náhrady tmu nepřemohly

Od roku 2000 až do poloviny září 2014 byly na Horním náměstí umístěné lampy, které Olomoučané nazývali jako „sirky“.

Protože si pak ale lidé stěžovali, že je v centru města tma, nahradilo je město po téměř 14 letech novými katalogovými svítidly Philips Urban Star, což stálo asi dva miliony korun.

Ukázalo se však, že nedávají výrazně více světla, než původní „sirky“.

Navíc mělo výměnou osvětlení za jiný typ dojít k porušení autorských práv, což vedlo k soudnímu sporu mezi architektem Janem Šépkou a městem.

Později došlo mezi oběma stranami k mimosoudní dohodě, jedním z důvodů bylo právě testování prototypu někdejších „plácaček“. Pět let staré katalogové lampy jsou stále v dobrém technickém stavu.

Pokud by se město rozhodlo vyměnit je za modernizované „plácačky“, je možné je využít na jiném místě v Olomouci.

Rekonstruovaná špička věže se vrací na olomouckou radnici
Olomoucká radnice už má zpět kus špice, plot okolo se zmenší

Kauza "lampy na Horním náměstí"

- 2000 – na Horním náměstí nainstalovány v rámci rekonstrukce náměstí lampy Thorn přezdívané „sirky“, na náměstí však bylo málo světla
- září 2014 – město nechalo lampy Thorn i přes nesouhlas architekta Jana Šépky (autor projektu na rekonstrukci Horního náměstí) vyměnit za katalogová pouliční světla Philips Urban Star, světla však na náměstí stejně nepřibylo
- Jan Šépka podal na město žalobu, protože podle něj mělo neoprávněnou výměnou osvětlení narušit jeho autorská práva
- duben 2016 - Krajský soud v Olomouci rozhodl o tom, že město zasáhlo do autorských práv Jana Šépky, mělo mu zaplatit pokutu 100 tisíc korun, lampy však už město znovu měnit nemuselo
- Jan Šépka se odvolal k Vrchnímu soudu, později bylo projednávání sporu pozastaveno, protože mezi architektem a městem došlo k mimosoudní dohodě
- 2019 – bude vyroben a testován modernizovaný prototyp lamp lidově nazývaných „plácačky“, měly by mít ve srovnání s lampami Thorn dvojnásobný výkon