Záležet bude na rozhodnutí olomoucké radnice. Do velkolepé přestavby by město muselo vložit více peněz, než očekávalo.

Stavební povolení by mělo být vydané v březnu, pak bude jasno.

Proměna letního kina zahrnující například novou restauraci, vybudování cesty z Dobrovského ulice ke katedrále svatého Václava či parkovací zálivy pro zájezdové autobusy město souhrnně označuje jako projekt Olomoucký hrad. Právě na Dómském návrší hrad stával.

Celkové náklady nyní dosahují sto dvaceti milionů korun.

Velkou část z nich měla pokrýt evropská dotace, město počítalo s vlastním podílem ve výši dvaceti až třiceti milionů korun. To se ale změnilo.

„Narazili jsme na čistě rozpočtový problém, protože hodnota spolufinancování vlastními zdroji se blíží padesáti milionům korun a na základě toho jsme se dostali na limity rozpočtu," řekl náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09), který má rozpočet na starosti.

Pro město je to hodně peněz.

„Je velký problém s postupnou změnou postoje Úřadu Regionální rady, protože součástí projektu je vybudování malé restaurace. K tomu se nabalily části veřejných prostor, které budou občerstvením využívány a bohužel není možné dosáhnout na 85% dotaci, protože jde o podnikatelské využití," vysvětlil Ivo Vlach.

Dotace na restauraci tedy klesla na čtyřicet procent a podíl města tak narostl.

Nová podoba areálu letního kina v Olomouci

Rozhodnou až se stavebním povolením

Podle náměstka je na zváženou, zda nepřizvat soukromníka, aby se na stavbě restaurace podílel.

Mezi prioritními výdaji města je letos dofinancování dokončené stavby tramvajové trati, doplacení nákupu tramvají a rekonstrukce výstaviště Flora.

„Zjednodušeně řečeno na financování Olomouckého hradu v rozpočtu letošního roku nezbylo," dodal Ivo Vlach.

Radní nicméně dosud konečný verdikt nevydali.

„Dohodli jsme se, že definitivně rozhodneme, zda projekt Olomoucký hrad bude uskutečněn v letošním roce, až poté, co projekt získá stavební povolení. Spějeme k tomu, aby to bylo někdy v březnu," komentoval situaci náměstek Jan Holpuch (ODS).

Pivo na letňáku i letos?

Podotkl, že stejně jako u ostatních projektů, na které je možné získat peníze z evropských fondů, ho radnice přehodnocuje s ohledem na rozpočtovou situaci.

Pokud radní začátek prací neodsouhlasí, čeká nejspíš letní kino další sezóna.

„V případě, že se to letos nebude realizovat, což ještě zcela jasné není, ale směřuje to k tomu, pravděpodobně znovu prodloužíme smlouvu s uživatelem prostoru, který dostane možnost provozovat letní kino ještě jeden rok," naznačil Ivo Vlach.