Devětatřicetiletý Petr Mucha z Olomouce chodí do olomouckých parků od dětství. Hrál si tady s kamarády třeba na schovávanou, stejně jako on si tady jízdu na kole osvojovaly i jeho dvě starší děti.

„To třetí, nejmladší, už ale učit nebudu. Je tady velký provoz a parky už nejsou, co bývaly. Chybí prostor, který poskytoval úkryty. Zmizela spousta stromů a celkově je tady méně zeleně," popsal názor na novou tvář zelených plic města obyvatel Olomouce.

Obnova parků, která stála téměř sto třicet milionů korun, má mezi Olomoučany i příznivce. Město za stavební úpravy obdrželo ocenění za stavbu s ekologickým přínosem.

Čechovy, Smetanovy a Bezručovy sady během uplynulých tří let získaly novu tvář. Proměna se týkala hlavně sítě cest, návštěvníci parku mohou využívat nové lavičky, koše či osvětlení.

„To je sice hezké, ale vykácelo se hrozně moc keřů a stromů, které poskytovaly úkryt před sluncem i zákoutí pro dětské hry. Bývaly tu pingpongové stoly, jako dětem nám stačily jen stromy a tráva na čutání. Teď se stavějí nákladná dětská hřiště. Dříve školy sbíraly v parcích kaštany, dnes jich na těch pahýlech už moc nevyroste. Obnovu si dělá příroda sama a člověk by do ekosystému neměl zasahovat vůbec. Nejsem ale odborník," přemítal Petr Mucha v Bezručových sadech.

Naopak maminka ve Smetanových sadech si nový vzhled pochvalovala.

„Nejdřív mi vadilo, když vykáceli Rudolfovu alej, byla to ale asi nutnost kvůli špatnému stavu kaštanů. Další generace snad budou s ozdravenou alejí spokojené. V parcích se nám moc líbí, hlavně nové lavičky a cesty. Občas je ale potíž proplést se mezi davy cyklistů a bruslařů, kteří jezdí, kde nemají," řekla Marcela Nastoupilová.

Primátor: Parky pěkně prokoukly

Názory na novou tvář městských zelených ploch se sice mezi lidmi různí.

Zástupci sdružení Stavíme ekologicky, ministerstva životního prostředí a Svazu podnikatelů ve stavebnictví se však shodli, že stavební zásahy v Olomouci ocení v 11. ročníku Soutěže o stavbu s ekologickým přínosem.

„Během několika posledních let se nám podařilo dát Smetanovým, Bezručovým i Čechovým sadům novou podobu. Myslím, že díky lepším podmínkám tady teď Olomoučané tráví mnohem více volného času, a to mě velmi těší. Když jsme v roce 2009 začali kácet první část Rudolfovy aleje, samozřejmě se to neobešlo bez emocí. Dnes však Olomoučané přiznávají, že nejen díky omlazené aleji, ale i lepším cestám a novým lavičkám parky pěkně prokoukly," řekl primátor města Martin Novotný.

Zvelebování historických sadů nekončí.

„V současné době přestavujeme hlavní pavilon Výstaviště Flora ve Smetanových sadech. Zároveň také řešíme demolici pavilonu D v Bezručových sadech či smutnou situaci kolem Jihoslovanského mauzolea. Toto jsou asi nejpalčivější rezervy, které v obnově parků ještě máme, ale i tak si myslím, že se za posledních pár let podařilo udělat v tomto směru obrovský kus práce," dodal olomoucký primátor.

SOUVISEJÍCÍ:

Zničený pavilon ve Výpadu konečně zmizí. Už se ví, co tam bude

Olomouc opraví zdevastované mauzoleum ve Výpadu