Součástí připravovaných změn je jak úprava veřejné zeleně, komunikací a systému parkování, tak i nový umělecký prvek.

Radní se na svém posledním jednání seznámili s aktuální územní studií, která tyto změny řeší.

„Naším záměrem je nová koncepce řešení náměstí a rehabilitace prostoru, kterým lidé prochází," řekl náměstek primátora Aleš Jakubec.

V současnosti je na Kollárově náměstí nefunkční kašna s plastikami slavného sochaře Ivana Theimera.

Prvotním záměrem bylo po dohodě s autorem přemístit jednotlivé nefunkční fragmenty kašny do Čechových sadů, následně pak vyplynula potřeba dalších úprav celého tohoto veřejného prostoru.

K přestěhování jednotlivých prvků Theimerovy kašny, která vznikla dle jeho návrhu v 60. letech minulého století, z Kollárova náměstí na novou pozici v parku, by mělo dojít už v tomto roce.

„V rozpočtu počítáme s prostředky na uskutečnění tohoto záměru. Věřím, že tento krok povede k dalšímu zatraktivnění Čechových sadů," doplnil majetkoprávní náměstek Filip Žáček.

Nový dělící chodník

Novým dominantním výtvarným prvkem Kollárova náměstí pak na severní straně bude monumentální sloup, věnovaný památce olomouckého barokního sochaře a donátora Václava Rendera, o celkové výšce asi devět a půl metru.

Už hotový tordovaný dřík, který pochází z mariánského sloupu na Dolním náměstí, bude opatřen novým umělecky zpracovaným soklem a korunou.

Autorem novodobých doplnění dříku bude opět Ivan Theimer.

Poblíž památníku by mohlo být také autorsky zpracované pítko.

„Dalšími novinkami v koncepci náměstí bude proměna veřejné zeleně či například výškové sjednocení silnice s chodníkem v centrálním prostoru. V podélném severojižním směru je navržen chodník, rozdělující prostor náměstí na jednostrannou alej se stromy a na volné trvalkové záhony," pokračovala mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Odpadky pod zem

Protiváhou Renderova památníku bude v jižní části skupina čtyř větších stromů, v níž bude památník k připomenutí Jána Kollára.

Nádoby na tříděný odpad budou nahrazeny podzemními kontejnery.

Dopravní režim zůstane beze změny, ubude ale parkovacích míst.

To se však nijak nedotkne parkovacích míst v centrální rezidenční zóně.

Souběžně s těmito změnami se uskuteční oprava komunikací a inženýrských sítí.