„Byli jsme na místě, jde asi o 543 milionů. Požádali jsme pana ředitele, aby předložil přehled skutečného čerpání projektu, kde se předpokládá na projektové práce příští rok asi 36 milionů,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Několikrát uvedl, že projekt SEFO vláda podporuje.

Tramvaje v Sokolské ulici v Olomouci.
Sokolská projde rekonstrukcí. Bude jednosměrná, tramvaje napojí od Koruny

„Projekt je určitě důležitý a já si ho beru za své. Setkání byl přítomen i pan primátor, který, pokud vznikne vláda, má být ministr kultury. Má jasný pozitivní střet zájmu, takže to určitě bude hlídat a já mu budu pomáhat. Je to skutečně jedinečný projekt, který chceme podpořit,“ uzavřel.

Otevření charitního obchodu DOBRODRUHÁ v originálně upravených prostorách bývalé kavárny ve Wurmově ulici v centru Olomouce
Místo kavárny v centru Olomouce otevřel charitní "sekáč"

Ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup po setkání uvedl, že doufá, že se premiér s projektem SEFO ještě více seznámí a že muzeum potřebnou podporu získá.

„V tuto chvíli je jediná možnost, jak stavbu uskutečnit, a to z peněz státního rozpočtu. Jsme státní instituce, spravujeme státní sbírky v hodnotě dvou miliard a dnes už máme depozitáře plné a nemáme umělecké předměty kam dávat. Jsem rád, že se uskutečnilo toto setkání,“ doplnil Michal Soukup.

Lávka přes trať nedaleko nádraží Olomouc - město na archivním snímku z února 2018 (vlevo) a místo po její demolici 19. června 2018
Lávka přes trať u bazénu je zbouraná. Kdo zaplatí podchod?

Opět ve hře

Pětice betonových homolí, jako nová přístavba Muzea umění Olomouc pro účely Středoevropského fóra (SEFO) vzbudila u Olomoučanů velké emoce, poprvé před deseti lety.

Projekt zablokovaly chybějící peníze, letos se však stavba dostala opět do hry. Celkem jde o dotaci ve výši celkem 543 milionů korun, která by pokryla novostavbu i rekonstrukci stávajícího muzea. Podle olomouckého primátora, poslance a kandidáta ČSSD na post ministra kultury v menšinové vládě s ANO, Antonína Staňka (ČSSD) je SEFO dnes už ve fázi, kdy se téměř zastavit nedá.

„Je to podle mě otázka téměř vyřešená. Bude to rozhodnutí celé vlády, ale já jsem přesvědčen, že už je víceméně rozhodnuto. Určitě bych to nezastavoval,“ uvedl pro Deník už před časem Antonín Staněk.

Autorem pro mnohé Olomoučany kontroverzní stavby, je architekt Jan Šépka, který se svými kolegy studii letos aktualizoval. I on věří, že se stavět bude.

Příležitost stát se něčím mimořádným

„Zatím všechny indície napovídají tomu, že se to povede a projekt ožije. Jsem optimista a věřím, že to tentokrát dopadne dobře,“ sdělil v rozhovoru pro Deník Jan Šépka.

Doplnil, že SEFO je pro Olomouc příležitost.

„Město by mělo mít evropský charakter a mělo by nabídnout něco nadregionálního, co není ani v Praze ani nikde jinde. SEFO nabídne velkou sbírku exponátů z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Německa, tedy ze zemí, které nás obklopují. To je opravdu unikátní záležitost, ze které pro Olomouc vyplývá obrovská příležitost. Příležitost stát se něčím mimořádným a výjimečným. To by mi dělalo velkou radost, že máme takové město, které je součástí Evropského kontextu a nabízí něco takto mimořádného,“ dodal autor návrhu.

Oranžerie ve Smetanových sadech v Olomouci v červnu 2018
Olomoucké oranžerii hrozila demolice, letos dokončí opravu. Co tam bude?

Začátek stavby? Možná už v roce 2021

Pokud vše půjde hladce, se stavbou by se mohlo začít už v roce 2021.

„V optimálním případě by stavba mohla být hotová v roce 2024,“ informoval mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal a přidal, že Muzeum umění Olomouc akutně potřebuje zejména depozitáře.

„Nyní vlastníme zhruba sto tisíc sbírkových předmětů a obtížně hledáme prostory, kde bychom je řádně uchovávali. Kromě toho potřebujeme zázemí nejen pro vlastní činnost, ale i pro odbornou i laickou veřejnost. Například knihovna a badatelna jsou nyní v naprosto nevyhovujícím stavu. Součástí SEFO budou samozřejmě i nové výstavní prostory pro moderní středoevropské umění,“ doplnil mluvčí Muzea umění Olomouc. 

Antonín Staněk, primátor Olomouce
Primátor Staněk: O SEFO je rozhodnuto, jako ministr bych to nezastavoval
Architekt Jan Šépka
Architekt SEFO Šépka: Olomouc má šanci být výjimečná
Vizualizace upravené podoby novostavby Středoevropského fóra v centru Olomouce
Stavba SEFO je blízko, trochu upravená. Tady jsou nové vizualizace