Rybáři ujišťují, že ryb je dostatek a prodávat je budou i v neděli odpoledne.
„Prodej ještě pořádně nezačal. Lidé nákup ryby zatím odkládají," hodnotil ve čtvrtek po poledni Zdeněk Horák mladší z Rybářství v Uničově-Nové Dědině.
Jeho slova potvrdili i prodejci kaprů, amurů a štik v Olomouci-Holici. Ceny jsou kolem 99 korun za výběr a 89 za kapra I.třídy.
Letos se rybáři trochu obávají, že mohou prodat méně ryb, než obvykle, a to kvůli načasování Štědrého dne, který připadá na pondělí.
„Přesně tak to bylo i v roce 2007 a zaznamenali jsme obrovský propad. Mnozí si už o víkendu udělali pohodu, sedli k televizi a naladili se na Vánoce. Raději koupili filé, než aby šli pro kapra. Uvidíme, jak to bude letos," uvedl Zdeněk Horák mladší.
Rybáři z Nové Dědiny mají stánky v Olomouci na náměstí Hrdinů, v ulici 28. října a u prodejen Albert v Zikově, Jánského a Foerstrově ulici.
„Budeme prodávat do neděle 16 hodin. Ryb je dostatek," pobízel k nákupu české ryby Horák.
Výhody rybího masa
Maso kapra je nejen chutné, ale lehce stravitelné a velmi zdravé. Bohužel spotřeba masa sladkovodních ryb se drží v České republice kolem 1,5 kilogramu na osobu za rok. Nejvíce rybího masa se sní ve Skandinávii a na Islandu. Je prokázáno, že Eskymáci, kteří jiné maso než ryby nejedí, neznají infarkt. Lidé by měli rybu zařazovat do jídelníčku častěji.
„Hlavně náš kapr je čistá bio potravina a oproti jiným rybám, například lososům, není chován na granulích," uvedl již dříve Jiří Zahradníček z tovačovského rybářství.