Bohuslav Smejkal,84 let,důchodce, kronikář obce Samotišky. Bydliště: Samotišky

V Samotiškách bydlím od roku 1933. Padesát let jsme s mojí paní žili ve vlastním domku, ale pak jsme koupili byt v družstevní výstavbě a dům jsme přenechali dceři. Ta ho teď opravuje. Ten dům je trošku na kopečku a pro nás už by bylo těžké se tam šplhat.

Asi neumím říct, kde se mi líbí víc, každé to bydlení má své výhody a nevýhody. Ve vlastním domě si musí člověk všechno obstarat a spravit sám a tady se zase člověk musí naučit tolerovat sousedy a to, že nemá takové soukromí.Udělali nám tady špatně zvukovou izolaci, takže slyšíme, co se u sousedů děje.

Samotišky mám rád. Kdybych neměl, nemohl bych už patnáct let dělat kroniku. Je tu zdravý vzduch, krásný výhled na Olomouc, máme to kousek do lesa a do města jede autobus každou chvilku.

Myslím, že je to dobré místo, i mladí by tu rádi stavěli nové domky, ale už tu není jediná volná parcela. Lidem se tu prostě líbí.

Je pár věcí, které mi tady vadí, jako třeba že se tu lidi nenaučili třídit odpad, ale za to vesnice nemůže, to je záležitost jednotlivců. Jinde bych asi bydlet nechtěl, my Smejkalovi patříme na Hanou.

Mám zpracovaný rodokmen až do šestnáctého století a moje rodina se prostě z Hané nehnula.