Petra Ševců, 27 let, rozhlasová redaktorka. Bydliště: Olomouc

Do Olomouce jsem přišla před šesti lety díky studiu na katedře Divadelních, filmových a mediálních studií. Nyní tu žiji, protože jsem tu sehnala práci a taky jsem si na Olomouc během studií už zvykla.

Na bydlení ve městě se mi líbí dostupnost jakýchkoli obchodů, kultury, restaurací a někdy i ruch, který ve městě panuje. Ale upřímně řečeno dávám spíš přednost klidu. Do budoucna bych moc ráda žila na vesnici. Myslím si, že v současné době není problém sehnat si třeba hlídání dětí, když člověk dostane chuť vyhodit si z kopýtka ve městě.

Na vesnici mě láká klid, ticho, příroda a možná i nějaká domácí zvířata. V podstatě bych chtěla žít takovým klasickým venkovským životem. Myslím si, že je tam i větší možnost sportovního vyžití v přírodě. Tady v Olomouci mi v centru hodně chybí zeleň.

Pocházím ze Zlína a to považuji za město zeleně. Až zpětně si uvědomuji, když občas jezdím zpátky za rodinou, jak moc mi v Olomouci schází stromy. Proto budu své bydlení hledat asi někde jinde. Ale pokud se někdy odstěhuji z Olomouce, možná se mi bude stýskat po její krásné atmosféře historického místa, kterou jsem si oblíbila. Ani Praha ani Brno, kde jsem také zkoušela žít, mi takovou atmosféru nenabídly.

Denisa Mikolášková