V sobotu 28. dubna se mohou olomoučtí zájemci zúčastnit Vítání ptačího zpěvu. Sraz je v 6 hodin u mostu přes Mlýnský potok v Olomouci-Řepčíně, na konci Martinovy ulice. Ukončení je naplánované mezi 8 a 9 hodinou u koupaliště Poděbrady. Ve stejný den se chystá Vítání ptačího zpěvu kolem Hranic na kole. Sraz cyklopozorovatelů je v 8 hodin na parkovišti před hranickou Plovárnou.

„Vydáme se po cyklostezce kolem řeky Bečvy na Rybáře a po pravém břehu kolem vojenského cvičiště Valcha a letiště zpět. Bude ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. Účastníci mladší patnácti let musí mít cyklistickou přilbu. Předpokládané ukončení bude v poledne," popisují organizátoři.

Na neděli 29. dubna se chystá Noc slavíků v Olomouci, kde je místo potkání u Divadla hudby ve 21.30. „Je to krátká noční procházka směrem na Řepčín, jarní přírodou za hlasy slavíků," doplnili informace o akci.

V celé republice se uskuteční více než 120 akcí zaměřených na pozorování přilétajících ptáků. Na střední Moravě je pořádá Moravský ornitologický spolek – pobočka ČSO a jejich seznam najdete na: http://www.mos-cso.cz/cz/exkurze. (paš)