ČSSD navrhuje do kabinetu pět ministrů a post šéfa resortu kultury by ráda obsadila poslancem a olomouckým primátorem Antonínem Staňkem.

„Mohu potvrdit, že pan předseda Hamáček mi post ministra kultury nabídl,“ řekl v pátek Deníku primátor, který je na návštěvě partnerského města Olomouce, Owensboro v americkém státě Kentucky.

„Ptal se, zda mám zájem a já jsem poděkoval za důvěru. Potvrdil jsem,“ popisoval páteční telefonát s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Simulace pozměněného výškáče Šantovka Tower v olomouckém panoramatu na webu sdružení Za krásnou Olomouc. Investor novou podobu zatím nezveřejnil.
Odpůrci Šantovka Tower mobilizují. Nová podoba věžáku ale zůstává skrytá

Neúspěch na sjezdu

Primátor Olomouce a poslanec Antonín Staněk se v únoru na mimořádném sjezdu ČSSD ucházel o předsednický post, ale dostal jen 21 hlasů. Spolustraníci jej v dubnu nezvolili ani místopředsedou sociální demokracie.

Na podzim bude dvaapadesátiletý politik obhajovat pozici primátora Olomouce.

„V případě mé nominace do uvolněné funkce na radnici bych se musel rozhodnout a zastával bych pouze jednu placenou pozici. A protože Olomouc vždy bude mou srdeční záležitostí, je jasné, jakou práci bych upřednostnil,“ vysvětloval v březnu politik.

Z Olomouce bylo v minulosti několik ministrů, i šéf resortu kultury.

V letech 1998 až 2005 zastával ministerský úřad Pavel Dostál (ČSSD). V Topolánkově vládě byl ministrem vnitra a informatiky Olomoučan Ivan Langer (ODS). V letech 1997 a 1998 byl ministrem pro místní rozvoj Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

Antonín Staněk (ČSSD), olomoucký primátor od roku 2014
ČSSD povede do boje o radnici primátor Staněk