I přesto, že v průběhu voleb do místopředsednického křesla svou kandidaturu vzdal, nakonec do něj jako poslední, čtvrtý v pořadí, usedl.

V rozhovoru pro regionální Deník volbu komentuje a také prozradí, kdy odejde z čela olomoucké radnice a začne se naplno věnovat poslanecké a teď také stranické práci.

Martin Novotný. Kongres ODS v OlomouciBěhem volby jste svou kandidaturu vzdal, mimo jiné i proto že jste neměl podporu Olomouckého regionu. Kdo vás vrátil do hry? Vaše jméno nominoval starosta Uničova Dalibor Horák. Bylo to tedy po dohodě s ním nebo jste měl podporu i ostatních regionů?
V prvním kole šlo o nominace z regionů (podporu za Olomoucký kraj dostal Petr Sokol z Prostějova, pozn.redakce) a ve druhém kole volby vstávali jednotliví delegáti a nominovali už kohokoli. To, že mě nominoval kolega Dalibor Horák mě těší a nebudu asi lhát, když řeknu, že mě k té kandidatuře vyzvala i řada jiných členů také z jiných regionů.

Při projevu, kde jste zdůvodňoval, proč se kandidatury vzdáváte, jste hovořil o základním principu fungování strany. Co se během večera událo, že jste názor změnil a do volby opět šel?
Příběh je jednoduší než to vypadá. Máte volbu, kde jsou nominováni kandidáti z jednotlivých regionů a ve chvíli, kdy nominaci člověk nemá, tak do toho nejde. O tom jsem přesvědčen. Ve chvíli, kdy kandidáti nebyli zvoleni a dokonce řeknou, že už ani kandidovat nebudou, kolega Sokol prohlásil, že už kandidovat nebude, tak to byla úplně nová hra z čisté vody. V tu chvíli jsem už žádného „protikandidáta" ze svého vlastního regionu neměl. Byla to otevřená hra do které mohl vstoupit kdokoli z kandidátů kongresu.

Nemáme výrazné lidi jako je Kalousek

Olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný na kongresu ODS v OlomouciČekal jste, že byste mezi těmi novými jmény mohl uspět?
Musím přiznat, že jsem do té volby šel mimo jiné i proto, že jsem čekal, že bych uspět mohl.

Stal jste se tedy místopředsedou, čím byste teď straně mohl přispět?
Vidím hlavní dva úkoly. Co nejrychleji se připravit na eurovolby a na komunální volby. S tím mám letité zkušenosti a chci je využít, ale pak, jako svou hlavní úlohu vidím v roli někoho, kdo by měl spoluformulovat nějakou vizi ODS pro budoucnost České republiky v následujících více letech. Obávám se, že naše vize už přestaly být pro lidi atraktivní, přestali jim rozumět a věřit. Přestali věřit také těm, co je říkali a s tím se musíme pokusit něco udělat.

Zmiňoval jste, že straně chybí výrazné tváře…
Nemáme výrazné politické mluvčí. Lidi, vystupující v parlamentu do médií, kteří jsou stejně výrazní, jako naši političtí konkurenti. Například TOP09 a Miroslav Kalousek, který ať už ho budeme hodnotit jakkoli, tu schopnost být vidět a oslovovat veřejnost, nepohybně má. V tomto se musíme pokusit být novými tvářemi, ve smyslu novými mluvčími ODS.

Zjistit v jakém jsme stavu

Jaké by měly být první kroky nového vedení. Je to už příprava na volby?
Příprava na volby musí začít velmi rychle, ale jinak podle mě musíme udělat dva základní kroky. Jeden je manažerský, přesně zjistit v jaké stavu jsme stranu přejali. To bude určitě úloha nejbližších dní. Druhý úkol je pokračovat a neztratit energii z kongresu a co nejrychleji přijít s novým, základní a velmi hlasitým vyjádřením, kam chce ODS směřovat.

Co vaše účast v nejužším vedení strany znamená pro olomoucký region?
Je to jakýsi návrat, zároveň kombinovaný i v zastoupení v poslanecké sněmovně. V zásadě to pro region může být jen dobře. Budu se snažit pro členy regionu sehrát roli komunikační linky, abych jejich názory pronikaly ODS nahoru, co nejplynuleji a nejlépe.

Už víte, kdy opustíte křeslo prvního muže olomoucké radnice?
Neřeknu ještě datum, ale předpokládám, že to bude ve velmi brzké době. Asi na nejbližším zastupitelstvu města. Zvolení do funkce místopředsedy ODS moji úvahu jen posílilo. Znamená to další nápor povinností, které na mě budou kladeny a to i časové nároky, pohyb po republice. Myslím si, že skloubení by bylo jen na úkor něčeho.